Een agent op het vliegveld van Erbil in Noord-Irak, november 2015

Nederlandse militairen naar Iraakse stad Erbil voor beveiligingstaken

Tussen de 100 en 150 Nederlandse militairen gaan assisteren bij de beveiliging van het vliegveld in Erbil, in het Koerdische deel van Irak. Het militaire hoofdkwartier van de anti-IS-coalitie had daar om gevraagd en het kabinet heeft vandaag besloten op dat verzoek in te gaan. "De dreiging van aanslagen in Europa is nog steeds niet weg, dus het blijft van belang ervoor te zorgen dat IS niet opnieuw kan opkomen in Irak", zegt minister Blok. De eerste militairen vertrekken waarschijnlijk in januari.

Eerder heeft Nederland in Irak Koerdische Peshmerga-strijders getraind, maar die missie is afgelopen. Wel zijn er nog Nederlandse officieren die het ministerie van Defensie in Irak adviseren.

Nederland helpt sinds kort ook weer mee met de bescherming van Belgische F-16's die vanuit Jordanië anti-IS-operaties in Irak uitvoeren. Daarbij zijn zo'n 35 Nederlandse militairen betrokken.

Ook naar Mali

Het kabinet heeft ook een besluit genomen over een nieuwe bijdrage aan de VN-vredesmissie in Mali. Die missie is bedoeld om de situatie in het land te stabiliseren. Eind volgend jaar wordt een Hercules-transportvliegtuig naar Mali gestuurd, met bijbehorende militairen. Naar schatting doen er tussen de 70 en 130 Nederlanders aan mee.

Die bijdrage geldt voor een half jaar. Minister Blok noemt de stabiliteit in Mali van groot belang voor de veiligheid van Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl