Michael gebruikte 3-MMC en waarschuwt andere jongeren nu voor risico's Omroep Gelderland

Het begon met een keer proberen, maar al snel raakte hij verslaafd. De 19-jarige Michael* gebruikte een aantal maanden lang de designerdrug 3-MMC. Hij zegt nu gestopt te zijn en hij wil anderen waarschuwen voor het middel. In een gesprek met Omroep Gelderland vertelt hij erover.

3-MMC wordt voor zover bekend met name in bepaalde delen van Gelderland veel gebruikt door jongeren. Politici maken zich er steeds meer zorgen om, omdat het gebruik niet zonder risico's is. De stof kan onder meer hartkloppingen veroorzaken of iemand kan paranoïde of neerslachtig worden.

De designerdrug is nu nog legaal. Staatssecretaris Paul Blokhuis zei vorige week dat hij hoopt begin volgend jaar met een wet te komen waardoor onder meer 3-MMC wel verboden wordt.

Michael is nu vier weken gestopt met de drug, zegt hij. Zijn ouders en veel anderen in zijn omgeving wisten niet van zijn gebruik. Het begon allemaal voor de zomer toen hij de drug een keer uitprobeerde met wat vrienden. "Dat beviel eerst goed. Ik kreeg een euforisch en verliefd gevoel, was vrolijk, wilde veel praten."

Op een gegeven moment gebruikte ik het vier of vijf keer per week en soms zelfs op school.

Michael, ex-gebruiker 3-MMC

Al snel ging hij meer gebruiken. "Dan krijg je van iemand een telefoonnummer en kun je het makkelijk zelf bestellen. Op een gegeven moment gebruikte ik het vier of vijf keer per week en soms zelfs op school." Langzamerhand merkte Michael dat hij niet meer zonder kon. Bovendien raakte hij steeds vaker in een dip als de stof uitgewerkt was. "Een depressief gevoel, ik vond niks meer leuk. Ik had het gevoel dat mijn karakter veranderde."

Het moment dat vrienden hem vertelden dat ze liever niet meer met hem om wilden gaan als hij bleef gebruiken, zorgde voor een omslag. "Ik praatte er met een goede vriend over en vertelde dat het op school niet goed ging en dat ik bang was dat ik mijn baan kwijt zou raken. Toen besloot ik dat ik wilde en moest stoppen."

Stoppen was niet makkelijk. Michael was moe en trilde in het begin veel. "Maar na een tijdje kwam mijn energie terug en inmiddels voel ik me goed. Ik heb ook weer zin om dingen te ondernemen." Hij is niet bang om in de verleiding te komen weer te gaan gebruiken, ondanks dat verschillende dealers hem geregeld berichten sturen met aanbiedingen.

Terence* is zo'n 'dealer', al ziet hij dat niet zo. "Ik zie mezelf als ondernemer. Ik sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en ik betaal gewoon belastingen." Hij stuurt geregeld een nieuwsbrief naar zijn klanten. "Als ik weer een kortingsactie heb, of er komt een nieuw product in de shop, dan laat ik dat weten aan iedereen die staat ingeschreven voor de nieuwsbrief. Maar ik ga niet mensen bellen omdat ze al een tijdje niet besteld hebben."

Terence vertelt open over zijn handel. Hij verkoopt designerdrugs via zijn webshop. "Tijdens mijn studie zag ik dat 3-MMC ook gewoon in de smartshop te verkrijgen was." Zijn officiële verklaring is dat hij het niet verkoopt voor consumptie, maar hij voelt zich niet schuldig dat het middel wel als drug wordt gebruikt. "Een doosje spijkers mag ook niet voor consumptie gebruikt worden. Als dat toch gebeurt, is dat dan de schuld van de Gamma of Praxis, of van de gebruiker? Zo zie ik het ook met de 3-MMC."

Als het middel verboden wordt, stopt hij met de verkoop. "Dat is het einde van mijn bedrijf, want ik ga niets illegaals doen. Ik ga mijn studie afmaken en iets nieuws zoeken waar ik geld mee kan verdienen. Als ik met de verkoop van broodjes veel geld kan binnenhalen, doe ik dat."

* Michael en Terence zijn schuilnamen. De echte namen van de geïnterviewden zijn bekend bij de redactie van Omroep Gelderland.

STER reclame