anp

Discussie binnen het kabinet in deze ongewone tijden over de coronacrisis hoort erbij en is niet te voorkomen. Het leidt zeker niet tot vertraging in de besluitvorming. Dat zei premier Rutte in een debat in de Tweede Kamer nadat oppositiepartijen hun zorgen kenbaar maakten over de ruzies in het kabinet, waar meerdere media de afgelopen tijd over schreven.

Onder meer de SP, PvdA en de PVV denken dat de ruzies slecht en schadelijk voor de bestrijding van de coronacrisis zijn. PVV-leider Wilders haalde uitspraken aan over minister de Jonge, die volgens een landelijke krant door collega's verweten wordt "debiele feitenvrije waanideeën" te hebben. Volgens Wilders toont het lekken van dergelijke berichten aan dat er "betonrot" in het kabinet zit.

Vertroebeling

SP-leider Marijnissen zag een deel van het kabinet in kranten klagen over het testbeleid. "Zeker samen met het soms tegenstrijdige kabinetsbeleid is dat zorgelijk. Je mag wel een boek in een winkel kopen maar er niet één in de bieb lenen." Volgens haar is er meer éénduidige communicatie nodig. Het steeds naar buiten komen van discussie helpt daar volgens haar niet bij en leidt tot "vertroebeling in de aanpak."

Er zijn gewetensvolle heftige debatten. Maar het tegendeel zou erger zijn, als de ministers alleen maar braaf zouden luisteren

Premier Rutte over de meningsverschillen in het kabinet

Volgens Rutte hoort discussie nu "eenmaal bij een coalitie met vier partijen". Hij zei dat de partijen "die nou niet direct met elkaar willen fuseren" nu eenmaal verschil van mening over dingen hebben. "In de grootste naoorlogse crisis die dit land kent is het niet zo gek dat je discussie hebt."

Volgens PvdA leider Asscher is dat hier "toch helemaal niet aan de hand." Volgens hem gaat het om ruzie in het kabinet en niet om partij-ideologische verschillen. "Vlak nadat Hugo de Jonge iets over de horeca zegt horen we Mona Keizer hele andere dingen zeggen." Asscher wil van Rutte weten of hij het ermee eens is dat interne ruzies niet naar buiten mogen komen.

Volgens Rutte is dat niet te voorkomen. Hij vindt het lekken naar de pers niet goed, en zal nooit ingaan op dingen die al dan niet gezegd zijn. Maar "helemaal uit te sluiten is lekken niet."

In de bestrijding van de coronacrisis staan de bewindslieden er volgens hem in als mensen van "vlees en bloed" met "grote emoties" en dat gaat "gepaard met heftige gewetensvolle debatten." Rutte schaamt zich er niet voor en denkt dat het tegendeel erger zou zijn. "Dat de ministers denken, o dat doen die drie wel die altijd de debatten met de Kamer voeren. Dat iedereen zou denken: we luisteren er braaf naar en gaan dan weer verder met ons eigen taakje."

STER reclame