Thierry Baudet
NOS Nieuws

Baudet niet vervolgd vanwege 'treintweet' over Marokkanen

Thierry Baudet, de politiek leider van Forum voor Democratie, wordt niet vervolgd vanwege zijn zogenoemde treintweet. Het Openbaar Ministerie heeft vastgesteld dat de tweet te weinig concreet is voor vervolging wegens groepsdiscriminatie.

Baudet twitterde op 31 januari dat vriendinnen van hem in de trein waren lastiggevallen door vier Marokkanen. In hetzelfde bericht riep hij op "voor verandering te stemmen" en het land "te redden".

De NS ontzenuwde het verhaal kort daarna met de mededeling dat de vrouwen in de trein niet werden lastiggevallen, maar op hun plaatsbewijs werden gecontroleerd door NS-medewerkers in burger. Dat verliep moeizaam omdat de vrouwen aanvankelijk niet wilden geloven dat het werkelijk om personeel van de NS ging.

Er werd naar aanleiding hiervan vier keer aangifte gedaan wegens discriminatie.

Geen groepsbelediging

Het OM zegt zorgvuldig te hebben gekeken naar de criteria voor groepsbelediging, zoals de Hoge Raad die heeft geformuleerd. Uit de tweet kan niet geconcludeerd worden dat Baudet Marokkanen als een groep vanwege hun ras discrimineert, is de conclusie.

Daarnaast zegt het OM dat Baudet in strafrechtelijk opzicht niet de grenzen heeft overschreden van wat een politicus mag zeggen in het maatschappelijk debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl