NOS Nieuws

Geweld tegen transpersonen houdt aan: 'We moeten dit niet accepteren'

Dagelijks hebben transgender personen over de hele wereld te maken met uitsluiting en discriminatie. Ook in Nederland worden zij geregeld mishandeld of bedreigd. En hoewel er regelmatig aandacht voor wordt gevraagd en actie wordt gevoerd, neemt het geweld niet af, zegt het Transgender Netwerk Nederland (TNN).

"We moeten dit soort geweld als samenleving niet accepteren", zegt TNN-voorzitter Brand Berghouwer in het NOS Radio 1 Journaal. Daarom hangt TTN opnieuw posters op. Dit jaar in Den Haag, op uitnodiging van de gemeente.

De posteractie is onderdeel van de transgender gedenkdag, aanstaande vrijdag, waar de namen van transpersonen worden voorgelezen die het afgelopen jaar wereldwijd door geweld om het leven kwamen. "En dat zijn alleen de gevallen die als transpersoon zijn gerapporteerd", zegt Berghouwer.

Eén keer werd ik in elkaar geslagen met een gebroken fles, waar ik nog steeds littekens van heb.

Transgender persoon in het TNN-onderzoek

Het netwerk publiceerde vorig jaar een onderzoek naar het soort mishandeling of bedreiging waarmee transpersonen te maken krijgen. Uit een enquête waarop 316 transpersonen reageerden, bleek dat zij zeven keer vaker te maken hebben met geweld. Dat aantal is vergelijkbaar met cijfers uit 2015. "Het is onbeschrijfelijk, wat deze mensen meemaken", zegt Berghouwer.

In het rapport beschrijven respondenten waar ze mee te maken krijgen, als ze zichtbaar transpersoon zijn. "Elke dag vieze blikken, ik ben bespuugd, uitgescholden en in elkaar geslagen. Eén keer zelfs met een gebroken fles, waar ik nog steeds littekens van heb", zegt een van de respondenten. Een ander laat weten: "Tot twee keer toe is mijn pruik van mijn hoofd gerukt en vernield. Inmiddels ga ik nog maar weinig in de buurt over straat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl