Politieonderzoek na de inbraak
NOS NieuwsAangepast

Verdachten opgepakt voor megaroof uit Duits museum 

Bij een grote politieactie in Duitsland zijn drie personen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een spectaculaire museuminbraak vorig jaar. Uit het museum Grünes Gewölbe in Dresden werden toen juwelen van onschatbare waarde gestolen.

Ruim 1600 politieagenten doen mee aan doorzoekingen op achttien plekken, in onder meer woningen, garages en voertuigen. De drie verdachten werden aangehouden in de Berlijnse wijk Neukölln, naar twee andere mannen van 21 wordt nog gezocht. Het gaat om personen uit het zogeheten 'clan-milieu', de Duitse onderwereld.

"Clans zijn echt een hoofdpijndossier. Ze hebben totaal lak aan de wet en zijn in een constant kat-en-muisspel verwikkeld met de politie", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "Het feit dat de politie vandaag met 1600 man uitrukt om nog geen 20 plekken te doorzoeken en drie man op te pakken, laat zien dat ze deze bendes erg serieus nemen."

Gespecialiseerd in spectaculaire diefstallen

Volgens Van de Hulsbeek zou het dit keer gaan om leden van de Remmo-clan, een beruchte Arabisch-Duitse familie die in Berlijn ook een deel van de drugshandel in handen heeft.

"Ze zijn ook 'gespecialiseerd' in spectaculaire overvallen. Begin dit jaar nog zijn nog drie Remmo-familieleden veroordeeld voor de roof van een 100 kilo zware gouden herdenkingsmunt uit het Bodenmuseum. Die munt is nooit teruggevonden, justitie gaat ervan uit dat die in stukken in verdeeld en doorverkocht."

Agenten zoeken nog naar de in Dresden gestolen juwelen, waar een tipgeld van 500.000 euro voor is uitgeloofd. Intussen neemt de politie gereedschap, kleding, computers en ander mogelijk bewijs materiaal in beslag. De verwachting is dat de actie de rest van de dag nog overlast veroorzaakt door heel Berlijn.

 • Polizei Dresden
  Een koninklijke broche
 • Polizei Dresden
  De met diamanten ingelegde degen
 • Polizei Dresden
  Borstster van een Poolse ridderorde
 • Polizei Dresden
  De Dresdener Witte Diamant

De daders wisten in november vorig jaar het museum binnen te komen door een raam in te slaan, nadat ze door brandstichting in een elektriciteitskastje een stroomstoring hadden veroorzaakt. In vijf minuten roofden ze een vitrine met topstukken van het museum leeg.

De politie zou de verdachten op het spoor zijn gekomen door de videobeelden van de inbraak. Eerder dit jaar deden agenten al invallen in het onderzoek naar de telefoons en auto's die de daders hadden gebruikt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De inbrekers maakten sieraden uit de 18e eeuw buit, zoals diamanten broches, een parelketting en een met edelstenen ingelegd zwaard. Ook de Dresdener Witte Diamant verdween, een edelsteen van bijna 50 karaat die in een juweel met 19 grote en 216 kleine diamanten was geplaatst.

Een minister van de deelstaat Saksen benadrukte dat de waarde van de stukken niet in geld is uit te drukken en sprak van "een aanlag op de culturele identiteit van alle Saksen".

Grünes Gewölbe ('het groene gewelf') is een van de oudste musea in Europa en geldt als de grootste schatkamer van Duitsland. De collectie werd vanaf 1723 bijeengebracht door de keurvorst van Saksen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl