Een politieman op een balkon van een van de huizen die werden doorzocht in de wijk Neukölln
NOS NieuwsAangepast

Arrestaties in Berlijn na diefstal 100 kilo zware munt

De Duitse politie heeft in Berlijn vier mannen gearresteerd in verband met de diefstal van een 100 kilo zware gouden munt. Het stuk edelmetaal heeft een doorsnede van 53 cm, is bij de huidige koers zo'n 4,5 miljoen dollar waard en werd eind maart gestolen uit een museum.

Vanochtend deed een speciale politie-eenheid huiszoekingen in de wijk Neukölln. De vier behoren volgens justitie tot een grote Arabische familie. Zij zouden banden hebben met criminele bendes. Naast de vier arrestanten heeft de politie nog negen verdachten in beeld.

De politiemensen hebben allerlei spullen in beslag genomen, waaronder een auto van een van de verdachten, waarin een bivakmuts en een mes lagen. Het muntstuk werd niet gevonden.

De Big Maple Leaf, het muntstuk dat werd gestolen

De gouden munt verdween na een inbraak in het Bodemuseum in Berlijn. De daders sloegen een raam in en klommen met een ladder naar binnen. Hoe de dieven het alarmsysteem omzeilden, het kogelvrije glas braken en de zware munt meenamen, blijft een raadsel.

Experts zijn bang dat de munt uit Canada - de Big Maple Leaf genoemd - inmiddels is omgesmolten en verkocht. Het stuk edelmetaal is 3 centimeter dik en bestaat voor 99,999 procent uit puur goud.

Het museum in Berlijn had de munt sinds 2010 in bruikleen. De Big Maple Leaf werd in 2007 geslagen en was bedoeld als pr-stunt bij de presentatie van een nieuwe Canadese munt. Omdat er veel vraag naar was, werden er uiteindelijk vijf van gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl