Van Praag (links) en Van Raaij ANP

"Toen ik hem voor het eerst zag, dacht ik: die kan nooit verstand van voetbal hebben", zegt Kees Ploegsma senior als hij herinneringen ophaalt aan Harry van Raaij, de oud-PSV-voorzitter die op 84-jarige leeftijd is overleden.

"Harry had een slepende tred en zijn rug was een beetje gebogen. Maar toen we elkaar beter leerden kennen, merkte ik dat hij er een verdomd goede kijk op had."

Nieuwe trend

Ploegsma, in de jaren tachtig voetbalmanager bij PSV, stond samen met Van Raaij (die toen nog penningmeester was) en voorzitter Jacques Ruts aan de basis van grote successen van de Eindhovense club.

Het hechte driemanschap haalde onder meer toptalenten Romario en Ronaldo naar PSV. De Brazilianen werden later voor hoge bedragen verkocht aan FC Barcelona.

Ploegsma maakte Van Raaij in twee rollen mee: 'Daar moesten we om lachen'

"We kwamen uit een periode van 'net niet' en gingen voor een andere categorie spelers", zegt Ploegsma over de verandering in het transferbeleid, halverwege de jaren tachtig.

"We wilden geen subtoppers meer, maar echte top. Dat heeft een trend ontketend in het Nederlandse voetbal. Als je investeert, kan je daar ook weer een goed bedrag voor terugkrijgen."

'Roepende in de woestijn'

In de tijd dat Van Raaij voorzitter was bij PSV, had Michael van Praag die functie bij Ajax. "Harry was een rustige, gezellige Brabander. Hij was een financiële man, dacht in geld en was heel erg strategisch. Ik was heel anders. Ik was meer supporter."

Van Praag: 'Van Raaij was een rustige, gezellige Brabander'

"Harry heeft heel veel voor PSV betekend", meent Van Praag. "Hij kon goed met mensen omgaan, wist spelers enorm voor zich te winnen door zijn vaderlijke manier van doen. Hij was een persoonlijkheid, iemand met aanzien."

Van Praag herinnert zich dat het idee van de BeNeLiga bij de toenmalig PSV-voorzitter vandaan kwam. "Hij liep voor op zijn tijd, misschien wel te veel. Hij was als een roepende in de woestijn, met al die conservatieve voetbalbestuurders."

Jorien van den Herik, Van Raaij en Van Praag (vlnr), oud-voorzitters van Feyenoord, PSV en Ajax ANP

Ploegsma maakte Van Raaij mee als collega-bestuurder bij PSV, maar zat later, toen hij zijn carrière had vervolgd als zaakwaarnemer, ook tegenover Van Raaij aan de onderhandelingstafel.

"Toen we voor het eerst onderhandelden over trainers en spelers moesten we daar allebei wel om lachen", aldus Ploegsma. "Maar bij Harry was het zo: als hij je mocht, kon je prettig zakendoen. Als het hem niet aanstond, was hij niet zo aangenaam."

Het overlijden van Van Raaij heeft Ploegsma aangegrepen. "Ik ga z'n kwajongensogen missen en de vriendschap die we met elkaar hadden. Het is heel verdrietig."

Mark van Bommel en Kevin Hofland, die voor PSV speelden in de tijd van het voorzitterschap van Van Raaij, reageerden via sociale media op diens overlijden.

"Bedankt voor de jaren samen. Ze waren waardevol en leerzaam", schrijft Van Bommel. "Ik heb warme herinneringen aan de vele goede gesprekken over van alles en nog wat, aan de mooie en liefdevolle gesprekken over onze families."

"Ik heb u vier jaar mogen meemaken als een vriendelijke, aimabele man. Rust zacht en bedankt voor de mooie gesprekken", zegt Hofland.

'Visionair'

Volgens Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, was Van Raaij een voorbeeld voor zijn collega-bestuurders in het voetbal.

"Van Raaij discussieerde met open vizier, durfde een visionair te zijn, had vaak een tegendraadse mening of een opvallende kijk op de toekomst van onze sport, maar altijd met respect voor zijn medebestuurders bij clubs en bonden", aldus Gudde.

STER reclame