ANP

Voormalig PSV-bestuurder Harry van Raaij is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij was twee periodes penningmeester bij de Eindhovense voetbalclub en hanteerde er ook de voorzittershamer.

"Een groot PSV'er is niet meer. Rust zacht, Meneer Van Raaij", meldt PSV op Twitter.

Van 1984 tot 1990 en opnieuw van 1993 tot 1996 was Van Raaij penningmeester van PSV. In 1988 slaagde hij erin om via een slimme financiΓ«le constructie de nog amper bekende Braziliaan Romario, de topscorer van het olympisch toernooi in Seoul, naar Eindhoven te halen. Een voltreffer, zou spoedig blijken.

In zijn tweede periode als schatbewaarder wist PSV met Ronaldo Luis NazΓ‘rio de Lima opnieuw zo'n Braziliaans paradepaardje te strikken. Ook hij zou later voor vele miljoenen aan Barcelona verkocht worden.

Van Raaij was vaderfiguur bij PSV en haalde ook Romario binnen

Van 1996 tot 2004 maakte Van Raaij furore als voorzitter. 'PSV leiden als een onderneming, maar beleven als een club' was het motto van de in het Brabantse Haps geboren Van Raaij.

Hij manifesteerde zich als een vaderfiguur voor spelers en trainers, maar ging op het zakelijke vlak harde maatregelen niet uit de weg en hielp de club verder te professionaliseren.

Vier kampioenschappen als voorzitter

Onder voorzitterschap van Van Raaij, die herhaaldelijk maar tevergeefs pleitte voor een Europese competitie, werd PSV vier keer landskampioen (1997, 2000, 2001 en 2003).

Spelers als Mark van Bommel, Jaap Stam, Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben en Mateja Kezman kwamen in zijn periode naar PSV en vertrokken vervolgens voor veel geld naar Europese topclubs.

Vorig jaar september was NOS-verslaggever Joep Schreuder thuis op bezoek bij Harry van Raaij, vlak voor de topper tussen PSV en Ajax.

Op bezoek bij Van Raaij, gewaardeerd als PSV-voorzitter Γ©n als mens

STER reclame