De vegan streaker bij een eerdere protestactie
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

'Vegan Streaker' moet cel in voor brand bij eendenslachterij

Dierenrechtenactivist Peter Janssen is veroordeeld tot 25 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk, voor brandstichting bij een eendenslachterij in Ermelo. De 35-jarige man, bekend geworden als de Vegan Streaker, moet ook een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen.

De activist stak bijna een half jaar geleden midden in de nacht een vrachtwagen en trailers in brand. De bewoners van zes omliggende huizen werden geëvacueerd, meldt Omroep Gelderland.

Janssen kwam in beeld als verdachte, omdat zijn autosleutel bij de eendenslachterij werd gevonden. Die sleutel zat in zijn broek, die hij uitdeed nadat hij zichzelf per ongeluk ook in brand had gezet.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe de man zichzelf in brand steekt:

De activist verstopte zich na de brand urenlang in de bosjes, waarna hij naar de huisarts ging om zijn verbrande hand te laten behandelen. Hij meldde zich na twee dagen bij de politie en zit sindsdien vast.

Spijt betuigd

De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Die eis was 30 maanden cel waarvan 8 voorwaardelijk. Ook pleitte de officier van justitie voor een schadevergoeding van 156.000 euro.

De rechtbank stelt dat de Vegan Streaker niet doelbewust mensen of dieren in gevaar wilde brengen, maar dat hij niet aarzelde om materiële schade te veroorzaken. Janssen heeft spijt betuigd en de reclassering schat de kans laag in dat hij nog een keer geweld zal gebruiken.

Janssen is al jaren actief als dierenactivist. Zijn protestacties doet hij vaak (half)naakt, vandaar zijn bijnaam. Hij kreeg al eerder een celstraf voor het vrijlaten van nertsen uit een fokkerij.

Advertentie via Ster.nl