1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Spanje wil Nederlandse 'Vegan Streaker' arresteren

Spanje gaat de Nederlandse dierenrechtenactivist Peter Janssen direct oppakken als hij in Spanje wordt gesignaleerd. Volgens NRC heeft een rechtbank in Madrid een opsporingsbevel tegen de man uitgevaardigd, die ook wel bekend staat als de Vegan Streaker.

Janssen is het gezicht van de Vegan Strike Group. Hij sprong tijdens meerdere stierengevechten uit protest een arena in. Hij zegt dat hij dat 21 keer in Spanje heeft gedaan, vier keer in Mexico en één keer in Portugal. Meestal kwam hij er vanaf met een boete van enkele honderden euro's.

Maar een Spaanse stierenvechtersorganisatie heeft Janssen nu in het vizier. Een advocaat van een kantoor in Madrid lukte het om de rechtbank te overtuigen om een opsporingsbevel uit te vaardigen. De advocaat noemt Janssen "geen activist maar een agressor" en wil dat hij wordt "gestopt". "We zullen te land, ter zee en in de lucht naar hem zoeken", zegt hij tegen NRC.

Niemand tegenhouden

Janssen zegt in een reactie dat hij niet van plan is om Spanje links te laten liggen na dit opsporingsbevel. Hij was er naar eigen zeggen een paar dagen geleden nog. "Ik blijf zeker voor de stieren opkomen en ga Spanje zeker niet mijden. Ik stop pas als zij stoppen met het doden van de dieren." Hij zegt dat deze zomer meer acties zullen volgen. Dat gaat niet helemaal naakt: alleen zijn shirt gaat uit.

De dierenrechtenactivist wil zichzelf bij de Spaanse justitie gaan melden. "Dan kunnen we erover praten en loopt het misschien met een sisser af." Hij gaat niet met het vliegtuig naar Spanje. Dan wordt hij sowieso gearresteerd door de douane. "Ik zal op een andere manier Spanje binnen moeten komen."

Janssen zat al eerder vast. Toen vanwege het vrijlaten van nertsen uit een nertsenfokkerij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl