NOS NieuwsAangepast

Ook homo's mogen bloedplasma doneren, verhoogd risico ondervangen

Homo's mogen bloedplasma gaan doneren. Nu mag dat nog niet vanwege het 'risicoprofiel', maar volgens bloedbank Sanquin is het veilig om bloedplasma van homo's te gebruiken als donormateriaal. Voorwaarde is wel dat de donor vier maanden geen seks heeft gehad met een man.

Mannen hebben na seksueel contact met een andere man een sterk verhoogd risico op bloed-overdraagbare infecties. Sanquin maakt geen onderscheid tussen mannen met een monogame seksuele relatie en mannen die met meer partners seks hebben.

De voorwaarden voor het doneren van plasma worden nu gelijkgetrokken met die voor het geven van bloed. Dat laatste mochten homo's al, ook na vier maanden zonder seks. Voor het geven van bloedplasma golden tot nu toe strengere eisen en daarvoor kwamen homoseksuele mannen niet in aanmerking.

Virussen beter verwijderen

"Dat was een eis van de plasmaverwerkende industrie, maar virussen kunnen nu beter uit het plasma worden gehaald met allerlei nieuwe innovaties", zei Marloes Metaal van Sanquin in het NOS Radio 1 Journaal.

In bloedplasma zitten veel antistoffen en die kunnen niet kunstmatig worden nagemaakt. De antistoffen zijn nodig voor de ontwikkeling en productie van medicijnen. De vraag naar plasma is erg groot, vooral in deze coronatijd, en daarom zijn extra donoren nodig.

Sanquin overlegt vandaag met het ministerie van VWS over het geven van bloedplasma door homo's en over wanneer het precies ingaat.

COC: veilige seks moet centraal staan

Ook gaat de bloedbank praten met het COC. De homobelangenorganisatie is niet tevreden over de eisen die worden gesteld aan de donoren. "Het betekent dat homo- en biseksuele mannen in de praktijk nog steeds geen plasma mogen doneren als ze vaker dan eens per vier maanden seks hebben. En ik gun iedereen vaker dan eens per vier maanden seks", zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.

"Het is tijd voor een donatiebeleid waarin de vraag of je veilige seks hebt centraal staat, niet de vraag met wie je seks hebt", zegt de COC-voorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl