EK voetbal
Bekijk de samenvatting van Nederland - Bosnië en Herzegovina (3-1) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Frank de Boer heeft in zijn vijfde interland als bondscoach zijn eerste zege geboekt. In de Johan Cruijff Arena werd dankzij een furieus begin eenvoudig afgerekend met Bosnië en Herzegovina, in de voorlaatste groepswedstrijd van de Nations League: 3-1.

Vijf weken geleden kreeg De Boer nog bakken kritiek over zich heen na de teleurstellende remise tegen de Bosniërs in Zenica (0-0), maar hij had duidelijk lering getrokken uit dat duel.

Zo tam als Oranje de uitwedstrijd had beëindigd, zo furieus opende de ploeg in de Johan Cruijff Arena. En Georginio Wijnaldum gaf als gelegenheidscaptain het voorbeeld door de kansen nu wel te benutten. Dankzij zijn twee intikkers speelde Nederland na een kwartier al een gewonnen wedstrijd.

Zorgen achterin

Wijnaldum fungeerde als aanjager, bij de lange afwezigheid van aanvoerder Virgil van Dijk. En er waren meer zorgen achterin voor De Boer, want ook controleur Marten de Roon, verdediger Matthijs de Ligt en keeper Jasper Cillessen ontbraken met blessures.

Om het huis te bewaken, zoals De Boer dat zelf omschreef, keerde middenvelder Davy Klaassen na bijna drieënhalf jaar terug in de basis van Oranje. En ook Owen Wijndal en Steven Berghuis verschenen aan de aftrap.

Davy Klaassen, voor het eerst sinds 4 juni 2017 in de basis van Oranje ANP

Tegen het zwaar gehavende elftal van de Bosniërs leefde Oranje zich in aanvallend opzicht flink uit in de openingsfase. Met de creativiteit van Memphis Depay en de opkomende backs Wijndal en Denzel Dumfries werd de onervaren verdediging van de bezoekers opengereten.

Maar alleen Wijnaldum scoorde dus na twee uitgespeelde aanvallen, eerst na goed terugleggen van Dumfries en later op aangeven van Berghuis. Wijndal raakte daarnaast nog de paal, een goal van Luuk de Jong werd ten onrechte afgekeurd en een paar goede kansen werden nog gemist.

Slordigheden

En die slordigheden hadden Oranje nog zuur kunnen opbreken, want de Bosniërs verstopten zich totaal niet en Miralem Pjanic kreeg vanaf de rand van het strafschopgebied nog twee goede schietkansen. Keeper Tim Krul moest daarnaast nog een keer handelend optreden bij een gevaarlijke counter.

Nadat Depay op aangeven van de wederom sterk opgekomen Dumfries de 3-0 op het bord had gezet, was het beste er bij Oranje wel vanaf. Smail Prevljak redde de eer, maar had nog een spannende slotfase kunnen inluiden als hij even later de bal wat beter op zijn schoen had gekregen.

De stand in groep A1 van de Nations League na vijf duels NOS

Nederland staat in elk geval voor een paar uur aan de leiding in de poule. Als Italië later op de avond (20.45 uur) thuis niet van Polen weet te winnen, heeft Oranje de kans op groepswinst weer in eigen hand als het woensdag bij de Polen op bezoek gaat.

Als het De Boer net als zijn voorganger Ronald Koeman lukt zijn elftal naar de eerste plek te loodsen, wordt het eindtoernooi voor de A-landen in de Nations League (oktober 2021) in Nederland gehouden.

Hoe dan ook heeft de overwinning op Bosnië de nodige punten voor de FIFA-ranking opgeleverd, zodat tijdens de loting voor de WK-kwalificatie (Qatar 2022) Europese toplanden als België, Frankrijk, Portugal, Italië, Spanje en Duitsland worden ontlopen.

Statistieken Nederland-Bosnië en Herzegovina:

STER reclame