Basketbalsters met pijn en moeite langs Hongarije en opnieuw koploper

Na een pijnlijke nederlaag tegen Slowakije hebben de Nederlandse basketbalsters zich in de EK-kwalificatiewedstrijd herpakt tegen Hongarije. In de Sporthallen Zuid in Amsterdam won Oranje met 68-63.

De ploeg van bondscoach Hakim Salem begon ijzersterk en leidde al snel met 17-4. In het tweede kwart liep de voorsprong zelfs even op tot twintig punten, die bij rust was teruggelopen tot twaalf.

Weer mis in derde kwart

In het derde kwart had Nederland, net als in het duel met Slowakije, het erg lastig met de tegenstander. Donderdag werd er tegen de Slowaaksen een voorsprong van dertien punten weggegeven en ook nu leek het helemaal mis te gaan.

Hongarije kwam tot op zes punten van Oranje en zorgde daarmee voor een spannend slotkwart. Daarin kroop Hongarije steeds iets dichterbij en kwam het met nog vijf minuten te spelen zelfs voor het eerst op voorsprong.

Emese Hof vecht twee Hongaarse speelsters van zich af

Dat was voor de thuisploeg het moment om extra gas te geven. Via driepunters van Natalie van den Adel en Laura Cornelius werd er weer wat afstand genomen. Oranje bleef een kleine marge houden en dit keer kwam de voorsprong niet meer in gevaar.

Van den Adel was uiteindelijk topscorer met 15 punten. De vijf speelsters die startten eindigden allemaal in de dubbele cijfers.

In februari worden de laatste en beslissende poulewedstrijden gespeeld. De winnaar van de groep van Oranje en de vijf beste nummers twee uit negen groepen plaatsen zich voor de Europese titelstrijd, volgend jaar in Spanje en Frankrijk.