Fractievoorzitter Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren
NOS Nieuws

Partij voor de Dieren wil aarde redden, 'ecocide' moet misdaad worden

Er moet een ministerie van Klimaat en Biodiversiteit komen, een verbod op wegwerpplastic en een grote proef om het basisinkomen te testen. De luchtvaart moet krimpen tot maximaal 300.000 vluchten per jaar en het Internationaal Strafhof moet de mogelijkheid krijgen om landen die zich schuldig maken aan "ecocide" te vervolgen als misdadigers.

Dat zijn een paar opvallende punten uit het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren. Uiteraard staat er ook weer in dat er een einde moet komen aan de bio-industrie en dat dieren niet langer als aan mensen ondergeschikte dingen mogen worden beschouwd.

Het concept-programma van de Partij voor de Dieren heet, net als dat uit 2017, Plan B. De partij vindt dat alles op alles moet worden gezet om de aarde te redden ("Er is geen planeet B") en voelt zich daarin gesteund door burgers die "wereldwijd, massaal de straat op gaan om een ander klimaat te eisen". "Er waait een wind van verandering", staat er.

'Oude abnormaal'

Die wordt volgens de partij nog aangewakkerd door de coronacrisis: "De pandemie zet een vergrootglas op de systeemfouten die de traditionele politiek heeft laten ontstaan. De wereld als één grote markt, waarin alle productie zo goedkoop en efficiënt mogelijk moet, bracht ons in een penibele situatie", staat in het verkiezingsprogramma.

De crisis biedt tegelijkertijd de kans om niet terug te keren naar het "oude abnormaal", staat er. De partij wijst erop dat we nu niet zouden kampen met allerlei infectieziekten die hun oorsprong in het dierenrijk hebben als de mens de dieren met rust zou laten. "Nederland heeft de twijfelachtige eer het meest veedichte land ter wereld te zijn. De grote stallen met duizenden dieren op elkaar vormen een ware snelkookpan voor virusmutaties."

Er gaan geen subsidies meer naar technische lapmiddelen, zoals luchtwassers of zogenaamd emissiearme stallen.

Concept-verkiezingsprogramma Partij voor de Dieren

Dat moet veranderen, vindt de Partij voor de Dieren. Zij wil het aantal dieren in de vee-industrie met 75 procent verlagen en vindt dat het principe dat de vervuiler betaalt ook voor boeren moet gaan gelden. "Er gaan geen subsidies meer naar technische lapmiddelen, zoals luchtwassers of zogenaamd emissiearme stallen."

Ook moet er volledige openheid komen over "wat dieren in de vee-industrie ondergaan". Op de etiketten op vlees, zuivel en eieren moet staan hoe en hoelang een dier heeft geleefd en hoe het is geslacht.

De Tweede Kamerverkiezingen zijn in maart. De Partij voor de Dieren heeft op dit moment vier zetels in de Tweede Kamer. In de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van verschillende peilingen, haalt de partij nu vier tot zes zetels. Zondag maakt de Partij voor de Dieren de kandidatenlijst bekend. In december spreken de leden zich uit over het verkiezingsprogramma en de lijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl