Bilal Wahib won dit jaar de Kalf voor beste mannelijke bijrol
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk geen onderscheid meer tussen acteurs en actrices bij Gouden Kalveren

Het Gouden Kalf wordt mogelijk genderneutraal. De Dutch Academy for Film (DAFF) en het Nederlands Film Festival stellen voor om geen onderscheid te maken tussen acteurs en actrices bij de uitreiking van de belangrijkste filmprijs van het land. De DAFF heeft dat aan het ANP bevestigd.

Het voorstel staat in een enquête die is rondgestuurd naar de honderden stemgerechtigden voor de Gouden Kalveren. Over een paar weken zullen de antwoorden worden geëvalueerd.

Jaarlijks worden tijdens het Gouden Kalveren Gala ruim twintig prijzen uitgereikt. Er bestaan verschillende prijzen voor mannen en vrouwen in drie categorieën: beste acteur/actrice, beste mannelijke/vrouwelijke bijrol en beste acteur/actrice in een televisiedrama. Ook grote buitenlandse filmprijzen als de Oscars, Bafta's en Emmy's kennen zo'n onderverdeling.

Overigens kent het Gouden Kalveren Gala al een genderneutraal verleden. In de jaren 90 bestond er jarenlang geen onderverdeling tussen mannen en vrouwen in de categorie 'beste acteerprestatie in televisiedrama'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl