Schotland viert de kwalificatie voor het EK

Lange wachten Schotland is voorbij, ook Hongarije en Slowakije naar EK

Schotland heeft zich voor het eerst sinds de deelname aan het WK van 1998 voor een groot toernooi geplaatst. De ploeg van bondscoach Steve Clarke won in Belgrado na het nemen van strafschoppen van Servië en dwong zodoende deelname af aan het EK, volgend jaar zomer. Ook Slowakije en Hongarije stelden donderdag een ticket veilig in de play-offs.

Namens Servië misten Sasa Lukic en Aleksandar Mitrovic voor rust kansen en voor de Schotten mikte Andrew Robertson over. Ryan Christie was zeven minuten na rust wel secuur en zorgde voor de Schotse voorsprong.

Nadat Sergej Milinkovic-Savic, Mitrovic en invaller Luka Jovic naast hadden gekopt, leken de Schotten op weg naar de winst, maar in de laatste minuut van de reguliere tijd kopte Jovic plots wel raak. De verlenging leverde niets meer op, waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen.

Dusan Tadic (l) en Luka Jovic (r)

Nadat vijf Schotten hun strafschop hadden benut en ook vier Serviërs, onder wie Ajax-aanvoerder Dusan Tadic, hun vizier op scherp hadden staan, miste Mitrovic de vijfde en beslissende Servische strafschop. Het zorgde voor een explosie van vreugde bij de Schotten.

Hongarije in bizar slot langs IJsland

Hongarije plaatste zich na een hectische slotfase ten koste van IJsland voor het EK. In Boedapest maakten de Hongaren een 1-0 achterstand in de laatste minuten goed: 2-1.

IJslands eerste kans was raak. Een vrije trap, toegekend door scheidsrechter Björn Kuipers, werd matig ingeschoten door Gylfi Sigurdsson, maar doelman Péter Gulácsi liet de bal door zijn vingers glippen.

Hongarije zette daarna aan en Dominik Szoboszlai was met vrije trappen tot twee keer toe dicht bij de gelijkmaker. Het technisch vaardige Hongarije was na rust beter, maar kreeg amper kansen.

Een schot van Ádám Szalai ging in de laatste fase nog via een been over en de Hongaarse EK-droom leek voorbij. In de 88ste minuut maakte invaller Loïc Nego, een voormalig Frans jeugdinternational die vorig jaar de Hongaarse nationaliteit kreeg, echter met een gelukkige klutsgoal gelijk waardoor de Hongaarse hoop weer toenam.

Loïc Nego viert de gelijkmaker

In blessuretijd schoot Szoboszlai op fraaie wijze de winnende goal binnen en daarmee bezorgde hij Hongarije het felbegeerde EK-ticket.

Slowakije slaat in verlenging toe

Ook Slowakije haalde het eindtoernooi. De ploeg won na verlenging in Belfast van Noord-Ierland: 1-2. Juraj Kucka strafte al na een kwartier een fout in de Noord-Ierse defensie af. Vlak voor tijd tikte Milan Skriniar de bal in het eigen doel, maar in de verlenging profiteerde Michal Duric van een verdedigende fout bij de Noord-Ieren.