ANP/Editorial
NOS Nieuws

Meeste WW-aanvragen uit horeca-, reis- en cultuurhoek

Tussen februari en eind juli zijn 125.000 banen van werknemers met een tijdelijk of vast contact verdwenen. Dat is een daling van 1,5 procent. In de sectoren met het grootste banenverlies nam ook het aantal WW-uitkeringen het meeste toe. Door de NOW-regeling (de loonsteun) is het verlies van banen in sommige sectoren minder groot uitgevallen dan zonder steun, meldt de uitkeringsorganisatie UWV op basis van nieuwe cijfers.

Tussen februari en eind juli verdwenen de meeste banen bij uitzendbureaus, de horeca, specialistische zakelijke dienstverlening (met name reclame- en architectenbureaus), de reisbranche, beveiliging en cultuur, sport en recreatie. Dit zijn sectoren waar relatief veel mensen werken met een flexibel contract.

Onderstaande grafiek laat zien in welke sectoren de meeste banen zijn verdwenen. De banenkrimp in het onderwijs en banengroei in de landbouw zijn geen effecten van de coronacrisis, maar bekende seizoenseffecten.

In één branche is het aantal banen gegroeid dankzij de coronacrisis: dat zijn de winkels die eten verkopen. In deze sector zijn er 12.000 banen bij gekomen. Door de tijdelijke sluiting van de horeca besteden mensen meer in supermarkten en bij slagers en bakkers.

Enkele sectoren hebben vooralsnog weinig last van de coronacrisis. Dat geldt vooral voor de landbouw en het goederenvervoer.

In andere sectoren is veel werkgelegenheid bewaard gebleven, ondanks dat het werk grotendeels stil kwam te liggen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de luchtvaart, waar in de periode februari-eind juli relatief weinig banen zijn verdwenen dankzij de overheidssteun.

80 procent van de banen in de luchtvaart werd tijdens de eerste editie van de NOW (maart, april, mei) ondersteund met loonsubsidie. Tijdens NOW2 (juni t/m september) was dat nog 60 procent.

Wat volgens het UWV meespeelt is dat er veel vaste contracten zijn in de luchtvaart. Sinds juli zijn hier meer banen verdwenen, maar die zijn nog niet opgenomen in deze cijfers.

Onderstaande grafiek toont welke sectoren loonsteun hebben ontvangen.

NOS

Mensen die hun baan verliezen, kunnen bij het UWV een werkloosheidsuitkering (WW) aanvragen. Eind september verstrekte het UWV 278.000 WW-uitkeringen, 16 procent meer dan in februari. De piek van het aantal aanvragen was in april: toen werden 74.000 nieuwe uitkeringen aangevraagd.

Het aantal WW-aanvragen nam vooral toe vanuit de horecasector (+96 procent), het personenvervoer (+76 procent), de reisbranche (+57 procent) en de beveiliging (+51 procent).

De horeca zat voor de coronacrisis jarenlang in de lift. Waar er in 2010 nog 303.000 mensen in deze sector werkten, waren dat er in februari van dit jaar 425.000. Omdat daar veel mensen met een flexibel contract tussen zitten en de horeca tijdelijk gesloten is geweest, hebben veel medewerkers een uitkering moeten aanvragen.

Het UWV verwacht dat door de gedeeltelijke lockdown, die sinds 14 oktober van kracht is, het banenverlies en aantal WW-aanvragen de komende tijd verder zullen toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl