NOS NieuwsAangepast

Coronamedicijn uit bloed eerst beschikbaar voor kankerpatiënten

Bloedbank Sanquin heeft 4000 doses met antistoffen tegen corona beschikbaar. Minister De Jonge van Volksgezondheid laat weten dat het medicijn in eerste instantie zal worden ingezet om te voorkomen dat mensen met een verzwakt immuunsysteem ziek worden na een coronabesmetting.

Sanquin heeft de afgelopen maanden bloedplasma ingezameld van duizenden mensen die een coronabesmetting hebben doorstaan. Zij hebben daardoor antistoffen ontwikkeld tegen het virus. Uit die antistoffen is nu het nieuwe middel ontwikkeld.

Een werkgroep van medewerkers van de bloedbank en medisch specialisten heeft zich gebogen over de vraag welke groep als eerste in aanmerking zou moeten komen voor behandeling. De werkgroep adviseert het middel preventief in te zetten bij mensen met een verzwakte afweer die mogelijk besmet zijn geraakt met corona.

Kwetsbare ouderen

Dat zijn allereerst mensen die een kankerbehandeling krijgen of aan een ernstige longziekte lijden. Tegelijkertijd komt er een onderzoek naar de effectiviteit van het middel om besmetting bij kwetsbare ouderen in verpleeghuizen te voorkomen.

Sanquin gaat door met het inzamelen van plasma en verwacht dat er in januari nog eens 4000 doses beschikbaar komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl