NOS Nieuws

Zonder knallen 2021 in: je huisdier zal blij zijn

Het kabinet wil dit jaar naar verluidt een volledig vuurwerkverbod. Zo'n verbod moet in coronatijd de druk op ziekenhuizen, zorgpersoneel en hulpverleners verlichten. En tijdelijke maatregel of niet, de opluchting bij veel dierenliefhebbers is groot.

Dierenwelzijnsorganisaties dringen al veel langer aan op een jaarwisseling zonder knallen. De Partij voor de Dieren is samen met GroenLinks indiener van het initiatiefvoorstel voor een tijdelijk vuurwerkverbod.

Het vuurwerk veroorzaakt schrikreacties en angst bij onder meer honden, katten en paarden. Wilde vogels hebben er ook last van, weet Vogelbescherming Nederland, hoewel dat minder zichtbaar is.

"De impact van vuurwerk op vogels is veel groter dan mensen zich realiseren", zegt woordvoerder Lars Soerink. "Ik heb met de jaarwisseling weleens in De Biesbosch gekampeerd. Aan de horizon zag ik vuurwerk afgaan, alle vogels om mij heen vlogen in paniek de lucht in. Hetzelfde zie je gebeuren op radarbeelden."

Het kan zijn dat ze niet voldoende energie overhouden om warm te blijven.

Lars Soerink, woordvoerder Vogelbescherming

Die heftige verstoringen in koude nachten eind december kunnen vogels fataal worden. "Veel vogelsoorten verstoken in de winter enorm veel energie om warm te blijven. Als ze 's nachts opgeschrikt worden, kan het zijn dat ze niet voldoende energie overhouden om warm te blijven."

Vogels worden ook belaagd met vuurwerk, ziet de organisatie. "Ieder jaar komen er bij vogelasiels veel vuurwerkslachtoffers binnen", aldus Soerink. "Vanuit het oogpunt van dierenwelzijn zou dit verbod heel gunstig zijn."

Niet uitgelaten willen worden

Ook voor veel hondenbezitters kan een verbod een groot verschil maken, meent hondengedragsdeskundige Anniek Winters. Ze is blij met het voornemen van het kabinet, en zou het fijn vinden als het vuurwerkverbod ieder jaar van kracht wordt. "Voor veel honden is het vuurwerk echt wel een probleem. Zeker omdat het de afgelopen jaren leek alsof er al vroeg vuurwerk werd afgestoken en ook na 31 december nog lang werd doorgegaan."

Dat leidt tot allerlei gedragsproblemen. "Honden willen niet naar buiten, niet uitgelaten worden. Ze verstoppen zich. Sommige honden worden erg onrustig en gaan blaffen. Vooral de angst die mensen bij hun hond zien vinden ze erg vervelend."

Veilige plek en veilig gevoel

Doorgaans trekken baasjes al vanaf september bij Winters aan de bel omdat hun honden angstig zijn voor vuurwerk. Iedere jaarwisseling zijn er zo'n 60 honden die bij haar in de opvang overnachten, omdat ze in hun eigen omgeving te veel last hebben van flitsen en knallen. Dat aantal zou dit jaar weleens kleiner kunnen zijn.

Toch kan een verbod waarschijnlijk niet al het knallen voorkomen. Winters heeft advies voor hondenbezitters die in hun directe omgeving met vuurwerk te maken krijgen. "Het belangrijkste is om goed leiderschap te laten zien. Geef de hond een veilige plek en een veilig gevoel, zorg dat hij weet dat hij op je kan vertrouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl