De Oostenrijkse regering sloot na de aanslag twee moskeeën in Wenen
NOS Nieuws

Arrestaties bij anti-terreuractie in Oostenrijk, geen link met aanslag Wenen

De politie in Oostenrijk heeft bij een grote actie tegen terrorisme meer dan zestig invallen gedaan verspreid over het land. Daarbij zijn dertig mensen aangehouden. Volgens de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Nehammer zijn er ook voor miljoenen aan contanten in beslag genomen.

Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie zegt dat er geen verband is met de aanslag vorige week in Wenen, waar een jihadist vier willekeurige slachtoffers doodschoot, voordat hij zelf door de politie werd doodgeschoten.

"Deze actie stond al langer gepland", zegt correspondent Judith van de Hulsbeek. "De Oostenrijkse justitie en inlichtingendiensten hebben radicale moslims en de politieke islam al langer in het vizier. Niet alleen salafisten, maar ook Turkse nationalisten die radicaal-islamitisch zijn."

De aanpak van extremistische moslims heeft door de aanslag in Wenen wel nieuwe urgentie gekregen, zegt Van de Hulsbeek. "Vorige week werden twee radicale moskeeën in Wenen gesloten, onder meer die waar de dader van de aanslag in Wenen naartoe ging."

Banden Hamas en Moslimbroederschap

De mensen die vandaag zijn opgepakt, worden verdacht van het steunen en financieren van de islamitische Palestijnse organisatie Hamas en de van oorsprong Egyptische Moslimbroederschap.

Hamas wordt onder meer door de EU als een terroristische organisatie beschouwd. Dat geldt niet voor de Moslimbroederschap, maar het Oostenrijkse OM onderzoekt de banden tussen beide organisaties.

"Uit het onderzoek is tot dusver naar voren gekomen dat de Moslimbroederschap een radicaal-islamitische, zeer antisemitische vereniging is, die als hoofddoel heeft in alle landen van de wereld een islamitische staat te vestigen, op basis van het islamitische recht", zegt het OM in Graz.

Het OM bestrijdt dat het tegen moslims keert, maar tegen religieus gemotiveerd, politiek extremisme. De doelstellingen van de organisatie zijn volgens het OM niet te verenigen met de grondwet, de Oostenrijkse samenleving en westerse democratische opvattingen over samenleven, gelijkheid van man en vrouw en het politiek bestel.

Uiterst gevaarlijk

"Met deze invallen hebben we de wortels van de politieke islam gesnoeid", zei minister van Binnenlandse Zaken Nehammer. "We treden hard op tegen deze criminele, extremistische en mensen verachtende organisaties, met alle middelen die de rechtstaat biedt.

Nehammer noemde de Moslimbroederschap "uiterst gevaarlijk". "De organisatie probeert de democratie omver te werpen, islamitische wetgeving, de grond- en vrijheidsrechten die ons lief zijn aan te vallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl