Contant geld dat bij een van de hoofdverdachten in beslag is genomen
NOS Nieuws

Havenwerkers en oud-agent opgepakt in drugsonderzoek

De politie en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) hebben een groep Rotterdamse havenwerkers aangehouden in een groot onderzoek naar drugshandel. Er is ook een oud-politieagent opgepakt.

In totaal zijn afgelopen dinsdag dertien aanhoudingen verricht. De mannen zijn tussen de 28 en 37 jaar oud. Onder hen zijn vier hoofdverdachten, die een criminele organisatie zouden vormen die drugs invoert via de haven in Rotterdam.

De aangehouden politieman heeft twee maanden geleden ontslag genomen bij de Rotterdamse politie. Hij werkte als rechercheur en daarvoor als hoofdagent. Hij wordt verdacht van corruptie, computervredebreuk en het schenden van het ambtsgeheim.

De andere acht arrestanten werken op verschillende plekken in de haven. Zij zouden forse bedragen hebben gekregen, bijvoorbeeld om containers met drugs langs controles te loodsen.

Doorzoekingen

Bij doorzoekingen in verschillende huizen en panden vond de politie contant geld, een vuurwapen, een gestolen auto en dure kleding. Deze spullen zijn in beslag genomen.

De zaak wordt behandeld door een nieuw team van de politie, de FIOD, de rijksrecherche en het Openbaar Ministerie dat de georganiseerde misdaad in de havens van Rotterdam en Vlissingen onderzoekt. Daarbij wordt ook gefocust op de corrupte contacten van criminele organisaties.

EncroChat

Al jaren zijn er zorgen over corruptie in de Rotterdamse haven. Met enige regelmaat worden douaniers en havenarbeiders opgepakt die hand-en-spandiensten zouden verlenen aan criminelen.

De laatste maanden zijn ook al meerdere agenten aangehouden op verdenking van corruptie. Een deel van die zaken kwam aan het licht doordat de politie maandenlang kon meelezen met versleutelde communicatie via telefoons van het bedrijf EncroChat, populair onder criminelen. Die berichten leidden tot concrete vermoedens van corruptie. De zaak van vandaag staat overigens los van EncroChat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl