Nog steeds helpen corrupte douaniers drugscriminelen in de Rotterdamse haven

  • Robert Bas en Sjoerd Bootsma

    verslaggevers NOS en RTV Rijnmond

  • Robert Bas en Sjoerd Bootsma

    verslaggevers NOS en RTV Rijnmond

Corruptie in de Rotterdamse haven blijft wijdverbreid. Ondanks de arrestatie en vervolging van twee douaniers de afgelopen jaren, zijn er nog steeds douaniers die tegen forse betaling criminelen helpen drugs het land in te voeren. Ook medewerkers van containerbedrijven worden omgekocht door criminelen, blijkt uit afgeluisterde gesprekken tussen verdachten in een groot drugsonderzoek.

In april meldde het Openbaar Ministerie de aanhouding van acht verdachten die via de Rotterdamse haven op grote schaal drugs invoerden. Een van de verdachten is een medewerker van de Belastingdienst.

De verdachten spraken geregeld af in hotels en restaurants; ze waanden zich daar onbespied. Wat ze niet wisten, was dat de politie op deze locaties microfoontjes had geplaatst zodat rechercheurs konden meeluisteren.

'Strepen'

De verdachten hadden het in de afgeluisterde gesprekken meerdere keren over betalingen aan "strepen". Met een streep wordt volgens de politie een medewerker van de douane bedoeld. Het gaat om forse bedragen, zelfs om miljoenen, zo blijkt uit de gesprekken.

Uit de gesprekken tussen drugsverdachten die de NOS en RTV Rijnmond heeft ingezien, valt verder op te maken dat er zeker drie douaniers corrupt zijn. Een van hen zou een hoge functie hebben binnen de dienst. Een ander zou een douanier uit Schiedam zijn. De derde wordt bij zijn voornaam genoemd, maar verder is er niets over hem bekend.

Ook op de afdeling pre-arrival, de afdeling waar de onlangs veroordeelde corrupte douanier Gerrit G. werkte, worden nog steeds douaniers omgekocht door drugscriminelen, valt op te maken uit de gesprekken tussen de criminelen. Op deze afdeling wordt bepaald welke containers wel of niet gecontroleerd worden.

Corrupte douaniers werken soms voor meerdere criminele organisaties, blijkt ook uit de gesprekken. "Die streep in Rotterdam is van mij, Mo en nog een vriend", zegt een van de verdachten tijdens een afgeluisterd gesprek in het Carlton Hotel in Spijkenisse, eind maart.

De drugscriminelen hebben ook bij havenbedrijven "platte" medewerkers. Een van de hoofdverdachten in het huidige Dobrovic-onderzoek zou contact hebben met meerdere medewerkers van het overslagbedrijf ECT, onder wie een databeheerder van het containerbedrijf. Die laatste helpt met plannen in welke container tassen met drugs geplaatst kunnen worden.

Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar de douanemedewerkers. "We reageren in de regel nooit inhoudelijk op lopende onderzoeken", aldus een woordvoerster.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl