Rechtbanktekening van Gerrit G. (tweede van links) tijdens de rechtszaak
NOS NieuwsAangepast

14 jaar cel voor corrupte douanier Gerrit G.

Ex-douanier Gerrit G. is veroordeeld tot 14 jaar cel voor corruptie. Volgens de rechtbank is bewezen dat hij in opdracht van drugscriminelen grote partijen drugs doorliet. Het Openbaar Ministerie had 16 jaar cel tegen G. geëist.

Gerrit G. werd in 2015 opgepakt. Hij hielp criminelen in de Rotterdamse haven grote hoeveelheden drugs het land binnen te smokkelen. G. zat daarvoor op een ideale positie. Hij kon vanuit zijn functie bepalen welke containers gecontroleerd moesten worden. G. kreeg van de criminelen de nummers van containers waar drugs in zaten.

De corrupte douanier kreeg hiervoor 7,5 procent van de waarde van de doorgelaten drugs. Volgens het OM heeft G. op die manier miljoenen verdiend. Bij zijn arrestatie had G. bijna een miljoen euro op de bank en nog eens 1,1 miljoen cash in een tas in huis.

Tips over omzeilen controles

Tijdens het proces kwam G. op vrije voeten maar hij werd in december opnieuw aangehouden omdat hij de voorwaarden voor zijn schorsing overtrad. Uit uitgelekte opgenomen gesprekken tussen G. en een Nederlander die in Colombia woont, bleek dat G. nog steeds tips gaf hoe de controles in de Rotterdamse haven kunnen worden omzeild.

Tegelijkertijd met G. stonden drie mannen terecht die G. betaalden voor het doorlaten van partijen drugs. Zij zijn veroordeeld tot straffen van 3 tot 10 jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl