ANP
NOS Nieuws

Suriname en Nederland hard op weg naar volledig herstel banden

Suriname en Nederland hebben afspraken gemaakt over herstel van de relatie en samenwerking na het tijdperk-Bouterse. Wat die afspraken zijn, wordt morgen bekendgemaakt.

De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Ramdin zei na afloop van het bezoek van een Nederlandse ambtelijke delegatie dat de tijd van ontwikkelingssamenwerking voorbij is. "Het is internationale samenwerking tussen twee onafhankelijke staten. Dat is wat wij wilden realiseren op basis van de verbondenheid tussen beide landen."

Zijn Nederlandse collega Blok zal op 25 november, als de covidpandemie het toelaat, de viering in Suriname van 45 jaar onafhankelijkheid bijwonen. Voor die tijd willen de landen ambassadeurs uitwisselen.

De Surinaamse nieuwssite Starnieuws schrijft dat Nederland Suriname gaat helpen bij de grensbewaking, belastingheffing, financieel management en de bestrijding van witwassen en corruptie. Justitie, politie en defensie in de landen gaan meer samenwerken en Nederland gaat ook helpen bij het verbeteren van de Surinaamse landbouw.

Ambassadeur teruggeroepen

Suriname was tot 1975 een Nederlandse kolonie. Dat jaar riep het land in overleg met de regering van Nederland de onafhankelijkheid uit. Nederland zegde 1,6 miljard euro toe om de overgang naar zelfstandigheid mogelijk te maken.

De besteding van het resterende geld stokte in 2012, toen het Surinaams parlement besloot dat ook de Decembermoorden die onder leiding van Desi Bouterse waren gepleegd onder een amnestiewet vielen. In een reactie riep Nederland zijn ambassadeur in Paramaribo terug.

Bouterse is inmiddels alsnog voor de Decembermoorden veroordeeld. Afgelopen zomer verloor hij de verkiezingen van oppositieleider Chan Santokhi. Die koerste direct aan op herstel van de banden met Nederland.

"Wat je ziet is dat de samenwerking de afgelopen tien jaar praktisch stilstond", zegt correspondent Nina Jurna. Voor die tijd was de samenwerking intensief, ook op stedelijk niveau. Een stad als Amsterdam had wel dertig samenwerkingsprojecten met Suriname.

Jurna verwacht dat de samenwerking op tal van terreinen wordt geactiveerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl