Voor het eerst bouwer van phishing-software gearresteerd
De politie heeft in Nederland een man van 19 aangehouden die computerprogramma's zou hebben gemaakt die bij phishing worden gebruikt. Voor zover bekend is het de eerste keer dat zo'n softwarebouwer is aangehouden.
De man wordt ervan verdacht tientallen phishing panels te hebben gemaakt en verkocht. Met die software kunnen criminelen nepwebsites opzetten van banken. In phishingmails worden slachtoffers verleid op een link te klikken, waarna ze naar deze valse sites worden verwezen.
Terwijl de slachtoffers hun inloggegevens van de bank achterlaten, kunnen de gebruikers van het phishing panel meekijken, inloggen op de echte site van de bank en de rekening plunderen. De NOS toonde aan hoe eenvoudig het is om dat soort pakketten online te kopen.
Grote speler
Het Openbaar Ministerie beschouwt de verdachte als een van de grotere spelers op deze criminele markt. "Hij adverteerde op sociale media zoals Telegram", vertelt officier van justitie Koen Hermans. "Wij denken dat hij zijn software aan bijna vijftig afnemers heeft verkocht."
Die afnemers verdienden volgens het OM miljoenen aan oplichting met valse betaallinks. De verdachte zelf zou een ton hebben overgehouden aan de verkoop van zijn software, die specifiek gericht was op Nederlandse banken.
Schermnaam opgedoken
De politie kwam de man op het spoor toen de naam waaronder hij online actief is opdook in meerdere onderzoeken naar phishing. Het lukte daarna om zijn identiteit te achterhalen.
Volgens de politie had de 19-jarige bij zijn aanhouding een doorgeladen vuurwapen binnen handbereik. Hij is twee weken geleden gearresteerd in het oosten van het land, maar de politie en het Openbaar Ministerie hebben dit vandaag pas bekendgemaakt.
Of de verdachte alleen werkte of samen met andere ontwikkelaars, wordt nog onderzocht. Het OM sluit meer aanhoudingen niet uit.