Handballers boeken in slotseconden zwaarbevochten zege op Turkije

Bekijk hoe handballers Oranje in slotseconden winnen van Turkije

De Nederlandse handballers zijn de kwalificatie voor het EK 2022 gestart met een uiterst moeizame overwinning. In een leeg Topsportcentrum Almere won Oranje woensdag met 27-26 van Turkije door een goal in de laatste vijftien seconden van de wedstrijd.

Aanvankelijk was Nederland huiverig om in actie te komen. "Het voelt niet goed om in deze omstandigheden te spelen", zei bondscoach Erlingur Richardsson een dag voor het duel.

De IJslander kende met zijn ploeg ook een lastige voorbereiding. Oranje kwam maandag bijeen op Papendal, maar moest vervolgens lang wachten op de uitslagen van de verplichte coronatesten. Pas op dinsdagmiddag kon er worden getraind.

Turkse wervelstorm

Turkije werd ingeschat als de zwakste tegenstander uit de poule waarin ook Slovenië en Polen zitten, maar Oranje werd in de beginfase overrompeld. Pas na zeven minuten spelen en bij een 5-0 achterstand maakte rechteropbouwspeler Kay Smits, een van de belangrijke krachten van Oranje, de eerste Nederlandse goal.

De ploeg van Richardsson kreeg echter geen grip op de Turken en had de dekking ook niet op orde. Met een 10-14 achterstand werd de kleedkamer opgezocht.

Bondscoach Richardsson krabt aan het hoofd: Oranje speelt een matige eerste helft

Oranje begon vervolgens veel beter aan de tweede helft. Met een sterkere dekking en goede, snelle aanvallen kwam de ploeg terug tot 16-16. De gelijkmaker van Jorn Smits, die werd opgeroepen als vervanger van de geblesseerde spelbepaler Luc Steins, was fraai.

Na 38 minuten spelen kwam Nederland dan voor het eerst op voorsprong, uit een benutte strafworp van Kay Smits (18-17). De 23-jarige Limburger zou tien keer scoren en was samen met zijn broer Jorn (zes goals) erg belangrijk voor het Nederlands team.

Nek-aan-nek

Turkije kwam echter weer wat beter in de wedstrijd en het bleef tot aan het einde ongekend spannend. Oranje kreeg in de laatste vijftien seconden, en bij een 26-26 stand, een vrije worp, die werd benut door Kay Smits, waarna keeper Bart Ravensbergen in de slotseconde de gelijkmaker van de Turken voorkwam.