Het geld zat in boodschappentassen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

'Bewaker geldpakhuis van oom Dagobert' hangt celstraf boven het hoofd

Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel geëist tegen een man in wiens appartement in Eindhoven 12,5 miljoen euro aan contant geld werd gevonden. De man zegt dat hij van niks weet, maar justitie noemt hem de bewaker van het fortuin.

Het geld was verstopt in een verborgen ruimte in de woning. De politie noemde het bij de vondst het hoogste bedrag ooit gevonden op één locatie in Nederland. De biljetten van 20 tot 500 euro wogen samen 255 kilo.

Aan lager wal geraakt

De man van 36 die in het huis werd gearresteerd stond vandaag voor de rechter. Hij verklaarde dat hij jaren geleden aan lager wal was geraakt en dakloos werd. In Eindhoven ging hij op zoek naar een goedkope woning.

Hij belandde in het appartement in het centrum van de stad. Hij woonde er gratis en had geen huurcontract, omdat de woning officieel was verhuurd aan iemand anders.

Als tegenprestatie moest hij naar eigen zeggen binnen blijven. Hij mocht alleen weg als iemand anders hem kwam aflossen.

Volgens het OM had hij de opdracht om het fortuin te bewaken. 300.000 bankbiljetten, vacuüm verpakt in grote boodschappentassen. "Het geldpakhuis van oom Dagobert", noemde een van de rechters het.

Ik was al blij dat ik een dak boven mijn hoofd had.

Verdachte in de rechtszaal

De verdachte zei tijdens zijn rechtszaak dat hij er niks mee te maken had. Hij keek in het appartement televisie, was aan het gamen of speelde met zijn drie katten. "Als er iemand kwam dan werd ik naar mijn kamer gestuurd."

Hij kreeg naar eigen zeggen niks mee van wat er dan in de woonkamer gebeurde en vroeg er ook niet naar. "Ik was al blij dat ik een dak boven mijn hoofd had."

Twee maanden woonde hij er, tot de politie er lucht van kreeg. Tijdens het megaonderzoek naar de door criminelen gebruikte chatdienst EncroChat doken er berichten op met het adres van de woning. Eind april vielen agenten er binnen. Naast het contante geld vonden zij twee pistolen met 215 patronen, drie telefoons en een kilo cocaïne.

Kale kip

De officier van justitie noemde de man een 'kale kip'. Het geld was niet van hem, maar van een professionele misdaadorganisatie, denkt het OM.

Volgens Omroep Brabant was het appartement een soort betaalkantoor en bank voor de onderwereld. Wie er nog meer bij betrokken waren, heeft de politie nog niet kunnen achterhalen.

De rechtbank in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.

Advertentie via Ster.nl