FNV akkoord met KLM over coronapakket, Hoekstra wacht op piloten
Vakbond FNV gaat akkoord met de loonmatiging voor KLM-personeel in de komende vijf jaar, in ruil voor de staatssteun van 3,4 miljard aan leningen en garanties voor het luchtvaartbedrijf. De vakbond zegt akkoord te gaan met het pakket aan afspraken, op voorwaarde dat al het personeel loon inlevert met dezelfde looptijd.
Volgens de FNV zijn er aanvullende afspraken met KLM gemaakt over de maatregelen. Zo mag de vakbond aan tafel blijven om over arbeidsvoorwaarden te praten en kunnen over twee jaar eventueel nieuwe afspraken worden gemaakt over de invulling over de afspraken met het Rijk.
KLM bevestigt dat de FNV heeft toegezegd de zogeheten commitment clausule te ondertekenen. Eerder deden vakbonden CNV, VNC, NVLT, VKP en De Unie dat al. Op dit moment heeft alleen pilotenvakbond VNV nog niet ingestemd met de voorwaarden.
'Nu de piloten nog'
"Ik ben ontzettend blij dat de FNV verantwoordelijkheid heeft genomen. Nu de piloten nog. Ik hoop dat die ook snel tot dat inzicht komen", zei minister Wopke Hoekstra van Financiën.
"Eerlijk gezegd zit ik daar wel met enige verbazing naar te kijken. Het is in het belang van de onderneming en van alle mensen die daar werken dat de piloten ook tot dat inzicht komen."
"Wij hebben natuurlijk veel gesprekken gevoerd met KLM in de afgelopen periode", zegt voorzitter VNV Willem Schmid bij tv-programma Jinek. "De bedoeling was op 1 oktober een akkoord te hebben waarin de bezuinigingen gerealiseerd zouden worden. En dat is heel reëel. Ook KLM heeft het ontzettend zwaar en dat daar dingen moeten gebeuren, en dat er aan de steun van de overheid voorwaarden zitten, dat zien we en vinden we ook begrijpelijk. Daar hebben we afspraken over gemaakt en wij gingen ervan uit dat die ook voldeden aan de wensen van de overheid. Dat blijkt niet het geval."
Volgens Schmid wordt er door de VNV-delegatie hard gewerkt om dit op te lossen, "want wij zitten ook niet te wachten op deze onrust".
Overdonderd
Vrijdag werd bekendgemaakt dat het ministerie van Financiën de afspraken die KLM vorige maand met de vakbonden heeft gemaakt niet ver genoeg vindt gaan. In die deal bereikten de vliegmaatschappij en alle vakbonden overeenstemming over bezuinigingen tot in 2022. Het ministerie wil dat personeel drie jaar langer loon inlevert, dus gedurende de hele periode dat het bedrijf steun ontvangt van de overheid.
De FNV zegt dat het ministerie hen hiermee overdonderde. "We moesten binnen 24 uur tekenen bij het kruisje en zouden geen rol meer hebben aan de onderhandelingstafel." Volgens FNV-campagneleider Joost van Doesburg is die rol met de extra afspraken gewaarborgd.
Minister Hoekstra van Financiën zette de staatssteun zaterdag in de wacht, omdat pilotenvakbond VNV weigerde akkoord te gaan met de loonmatiging van vijf jaar. De FNV maakte toen al bekend zich constructief te willen opstellen. Vanochtend zei VNV-voorzitter Willem Schmid bereid te zijn te praten over loonmatiging voor de komende vijf jaar.