De bovenste vliegenzwam heeft een doorsnede van 30 centimeter
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Reusachtige paddestoel in Drents dorp trekt veel bekijks

Het is misschien wel de grootste paddestoel van ons land: de vliegenzwam in Nijeveen. De paddestoel met een doorsnede van 30 centimeter groeit uit tot een toeristische trekpleister, schrijft RTV Drenthe.

De gigantische vliegenzwam staat in een grasveldje langs de stoep. "Mensen die hier wandelen, halen al snel de telefoon uit hun zak en maken foto's", zegt buurtbewoner Gea van Echten. Ook komen er volgens haar mensen met professionele camera's op de paddestoel af.

Waardoor de paddestoel voor haar deur zo groot is, weet ze niet. "Misschien komt het door de verandering van het klimaat of zo", vraagt ze zich hardop af. "Of misschien dat er iets anders in de grond zit, ik heb geen flauw idee."

De paddestoel in Nijeveen is misschien wel de grootste van ons land:

Volgens paddestoelenspecialist Rob Chrispijn is een paddestoel van deze omvang uniek. "Dit zou weleens een nieuw Nederlands record kunnen zijn", zegt hij. Helemaal zeker weet hij dat niet, omdat de grootte van paddestoelen landelijk nergens officieel wordt bijgehouden.

Wie de vliegenzwam in volle glorie wil zien, moet snel zijn. "Vergeleken met gisteren is-ie nu al zo'n vier centimeter kleiner", zegt Van Echten.

Advertentie via Ster.nl