Reuters

De Thaise koning Vajiralongkorn is na een religieuze ceremonie met aanhangers in Bangkok overvallen door de pers. Er werden vragen gesteld over de maandenlange protesten in het land.

Een correspondent van het Amerikaanse CNN en het Britse Channel 4 stond tussen de mensenmassa en wist de aandacht van de koning te krijgen. Op de vraag wat hij tegen de demonstranten te zeggen heeft, antwoordde Vajiralongkorn eerst "ik heb geen commentaar". Daarna zei hij drie keer "we houden evenveel van ze".

Gevraagd of er ruimte is voor een compromis, zei de koning: "Thailand is het land van het compromis." Volgens CNN was het de eerste keer dat de vorst met buitenlandse media sprak sinds 1979, toen hij nog kroonprins was.

Nadat de koning met zijn vrouw was weggelopen en met zijn dochter had gepraat, liep prinses Sirivannavari naar de pers. "Wij houden van Thaise mensen, wat er ook gebeurt. En dit land is vreedzaam", zei de dochter van de koning.

De demonstranten gaan sinds begin juli de straat op voor hervorming van de democratie en tegen de macht van het koningshuis. Kritiek op koning Vajiralongkorn of zijn directe familie kan bestraft worden met een gevangenisstraf tot vijftien jaar.

STER reclame