NOS NieuwsAangepast

Metro rijdt door stopblok en balanceert op kunstwerk, machinist aangehouden

Bij metrostation De Akkers in Spijkenisse is een metro door een stopblok gereden. Dat gebeurde aan het einde van de avond. Een deel van de metro is doorgeschoten en terechtgekomen op een kunstwerk achter de rails, op zo'n tien meter hoogte.

De machinist is aangehouden en wordt verhoord. Volgens de veiligheidsregio gebeurt dat altijd bij een zwaar ongeluk en zegt dit nog niets over de schuld van de bestuurder.

De metro leunt nu op een beeld van een walvisstaart:

Metro ontspoort en hangt in de lucht

Het kunstwerk heet Walvisstaarten en bestaat uit twee staarten die uit het water komen. De machinist kon zelf uit de metro komen en is voor controle naar het ziekenhuis gebracht, meldt de veiligheidsregio. Voor zover bekend zaten er geen passagiers in het rijtuig. Wel is er forse schade ontstaan, twitterde de politie.

Zonder die staart was het een ander verhaal geweest.

Omwonende van het metrostation

"We werden om kwart over twaalf wakker. Het was een klap van 2 à 3 seconden", zegt een omwonende, die eerst geen idee had waar het geluid vandaan kwam. "Toen zag ik ineens dat de staart bezet was. Ik dacht: hé, er is toch iets heel raars aan de hand."

Een vrouw uit de buurt is ervan overtuigd dat het kunstwerk de machinist heeft gered. "Zonder die staart was het een ander verhaal geweest."

Het metrostel op een van de walvisstaarten

Het metrostel rust nog altijd op de walvisstaart. "Wij zijn aan het kijken hoe we dit apparaat op een veilige manier zo gezekerd krijgen dat die niet verder naar beneden kan zakken of vallen", zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Volgens de hulpdiensten is het een unieke situatie. "Het is ook de eerste keer dat ik dit zie. Het wordt een hele exercitie om dat ding eraf te krijgen en veilig te krijgen." Ook wordt nu onderzocht hoe stevig de constructies van het kunstwerk en het metroviaduct zijn.

Machinist gehoord

Het is nog niet duidelijk waardoor de metro is doorgereden. Volgens vervoersbedrijf RET richt het onderzoek zich op het verhoor met de machinist. Ook wordt gekeken naar camerabeelden, gegevens uit de zwarte doos van de metro en data van het beveiligingssysteem.

RET meldt dat er tussen Hoogvliet en Spijkenisse geen metro's rijden door het ongeluk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl