Bekijk de samenvatting van AZ - RKC Waalwijk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het is AZ voor het eerst dit seizoen gelukt een eredivisiewedstrijd te winnen. De Alkmaarse ploeg versloeg zondagavond in eigen stadion RKC Waalwijk met 3-0.

Na vijf gelijke spelen tegen PEC Zwolle (1-1), Fortuna Sittard (3-3), Sparta Rotterdam (4-4), VVV-Venlo (2-2) en ADO Den Haag (2-2), waarvan in de laatste vier duels telkens een (ruime) voorsprong werd weggegeven, mocht AZ dus eindelijk drie punten bijschrijven, waardoor het op doelsaldo negende staat.

De ploeg van trainer Arne Slot hoopt, gesteund door de twee goede overwinningen in de Europa League tegen Napoli (0-1) en afgelopen donderdag HNK Rijeka (4-1), het kantelpunt te hebben gevonden en in de eredivisie de weg naar boven te hebben ingezet.

AZ snel voor, maar RKC durft

Niet voor het eerst dit seizoen begon AZ sterk en scherp, wat al na vijf minuten resulteerde in de openingsgoal. Na een uitstekende voorzet van Teun Koopmeiners met links, soortgelijk aan zijn assist op de 4-0 van Albert Gudmundsson afgelopen donderdag, tikte Calvin Stengs binnen.

Calvin Stengs tikt de goede voorzet van Teun Koopmeiners binnen: 1-0 Pro Shots

RKC was met stoute bedoelingen afgereisd naar Alkmaar. De ploeg van trainer Fred Grim trachtte met hoog drukzetten de opbouw van AZ te verstoren, met als gevolg dat er achter de eigen verdediging veel ruimte lag voor AZ om toe te slaan.

Zoals na een kwartier spelen, toen de Waalwijkse defensie vanwege drukzetten op de middenlijn stond en Stengs met een sublieme pass buitenkant links Gudmundsson vond. De IJslandse spits probeerde RKC-doelman Kostas Lamprou met een stiftje te passeren, maar de bal toucheerde de lat.

Mooi spel, maar te weinig goals

AZ speelde vlot combinatievoetbal en was ook vanuit de tegenaanval een aantal keren gevaarlijk. Het enige wat Slot zijn ploeg kon verwijten, zeker met het verloop van de eerdere competitieduels in het achterhoofd, is dat het niet meer doelpunten maakte.

Na de kans van Gudmundsson verzuimden onder anderen Jesper Karlsson, Dani de Wit, Stengs en Owen Wijndal de score uit te breiden, mede door goed keeperswerk van Lamprou.

Na rust was het tempo flink gaan liggen. Een van de spaarzame momenten was de strafschop die AZ in de 67ste minuut kreeg nadat invaller Paul Quasten, koud in het veld, Gudmundsson onderuit had gehaald. Koopmeiners scoorde tegen Rijeka nog vanaf elf meter, maar schoot deze penalty te zwak in en zag Lamprou zijn inzet keren. De rebound van Karlsson eindigde in het zijnet.

AZ-speler Teun Koopmeiners schiet zijn penalty te zwak in, Lamprou (RKC) redt Pro Shots

Maar vrijwel direct daarna scoorde AZ alsnog, via Gudmundsson, die een goede voorzet van Karlsson binnen schoot. Een mooie bijkomstigheid voor de Alkmaarders was ook het invallen van Myron Boadu, vlak voor de goal. De spits miste drie duels nadat hij positief was getest op het coronavirus.

In blessuretijd tikte Gudmundsson ook nog de 3-0 binnen, na de zoveelste goede voorzet van vleugelverdediger Wijndal vanaf links.

Bekijk de reacties van AZ-aanvoerder Teun Koopmeiners, trainer Arne Slot en RKC-coach Fred Grim:

AZ hervat aanstaande donderdag de sterke Europese campagne met een lastige uitwedstrijd tegen Real Sociedad, de verrassende koploper van de Spaanse competitie.

Volgende week zondag staat vervolgens het uitduel met sc Heerenveen op het programma. RKC, de huidige nummer dertien van de eredivisie, ontvangt zaterdag Sparta.

Bekijk de statistieken van AZ - RKC Waalwijk

STER reclame