Dani de Wit (l) en Teun Koopmeiners
NOS Voetbal

Clubicoon Kist: 'Ik geloof er heilig in dat AZ weer aanhaakt in de titelrace'

1-1, 3-3, 4-4, 2-2 en 2-2. Ofwel vijf gelijke spelen in de eerste vijf competitiewedstrijden. Het zijn de povere resultaten van AZ in de eredivisie tot nu toe. In de Europa League lijkt het allemaal wel te kunnen met zeges op Napoli en HNK Rijeka.

De club uit Alkmaar kan vandaag, na Sparta in het seizoen 1992/1993, de tweede ploeg worden die zijn eerste zes eredivisieduels van het seizoen allemaal gelijkspeelt. De Rotterdammers eindigden dat seizoen uiteindelijk op de dertiende plek, zes punten boven de nacompetitiestreep.

In aanloop naar het thuisduel met RKC van vanavond (20.00 uur) stellen we vijf vragen over de vorm van AZ aan clublegende Kees Kist. De voormalig aanvaller, 68 jaar inmiddels, volgt de Alkmaarders nog op de voet.

Calvin Stengs (r) en Jonas Svensson kunnen lachen bij Napoli-ui

AZ heeft in de eredivisie vijf keer gelijkgespeeld. Is het echt zo slecht als de statistieken doen voorkomen?

"Nee, dat vind ik niet. De ploeg heeft immers ook niet verloren. AZ blijft een herkenbaar systeem spelen en op een gegeven moment gaat het echt wel weer lopen. Soms zit je ook in een fase waarin de resultaten gewoon tegenvallen."

"Zo'n 4-4 gelijkspel, dat soort dingen kunnen gebeuren. Voor mij blijft AZ een wereldploeg. Er zit zoveel kwaliteit in dat team. Dus dat komt echt wel goed."

Maar waarom lukt het in de Europa League wel?

"Dan zie je dat de kwaliteit veel sneller naar bovenkomt. Het heeft misschien ook wel een beetje met instelling te maken. Ik weet dat ook nog van vroeger. Tegen een kleine ploeg moet je je focus er ook gewoon heel goed bij blijven houden, dan sluipt de nonchalance er soms in."

AZ-trainer Arne Slot

Een mentale kwestie dus. Heeft u vroeger met uw clubs weleens in een vergelijkbare situatie gezeten?

"Zeker! Je kunt het soms niet uitleggen. Met AZ beleefden wij soms ook een hele goede voorbereiding en zodra de competitie begon, vielen alle uitslagen zwaar tegen. Dat gebeurt gewoon."

"Ik heb ook periodes gehad dat ik geen pepernoot raakte, nota bene in het seizoen toen ik bij AZ Europees topscorer werd (1978/1979, red.). Toen zei mijn trainer Georg Kessler: ga jij maar even twee weken het bos in. En dat deed ik toen ook echt. Ik kwam tot rust en na die twee weken schoot ik de ballen er weer als vanouds in."

Wat is de grootste valkuil voor dit AZ?

"Ze kunnen goed voetballen, maar het is een jonge ploeg. Je hebt dus te maken met grillige spelers. AZ mist wel een type zoals Dusan Tadic bij Ajax. Als hij niet in vorm is, gaat hij op een andere manier voetballen zodat hij nog steeds van veel waarde voor de ploeg is. De meeste spelers bij AZ komen net uit de luiers, als je begrijpt wat ik bedoel. Dat is toch een verschil."

Verwachten we niet te veel van dit AZ?

"Nee, zeker niet. Na afgelopen seizoen is het terecht dat de verwachtingen van dit AZ omhoog zijn gegaan. Ik denk ook zeker dat ze op een gegeven moment weer gaan aanhaken in de titelrace. Dit AZ is weliswaar jong, maar heeft veel kwaliteit en kwaliteit verloochent zich niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl