PSV kent in duel dat het niet wilde spelen geen moeite met ADO: 4-0

Bekijk de samenvatting van PSV - ADO Den Haag

"We spelen, maar we houden hier een hele nare smaak aan over", zei Toon Gerbrands voorafgaand aan PSV-ADO Den Haag. Wellicht is die nare smaak na de eenvoudige 4-0 overwinning toch wat zoeter bij de algemeen directeur van de Eindhovenaren.

Door goals van Eran Zahavi (strafschop), Noni Madueke (twee) en Ryan Thomas werd een matig spelend ADO in eigen huis moeiteloos aan de kant geschoven.

Maar eigenlijk wilde PSV het duel helemaal niet deze zondag afwerken. Het had een verzoek ingediend bij de KNVB om het duel uit te stellen vanwege de Europa League-wedstrijden afgelopen donderdag (2-1 winst bij Omonia Nicosia) en komende week (uit tegen PAOK Saloniki). "De KNVB wees dat af, terwijl er afspraken over zijn gemaakt. Onbegrijpelijk."

Daarnaast maakte de Eindhovense club zondagochtend bekend dat, bovenop de zeven eerdere besmettingen, nog eens twee spelers uit de eerste selectie positief waren getest op corona: Jorrit Hendrix en doelman Vincent Müller. In totaal kon trainer Roger Schmidt geen beroep doen op negen A-selectiespelers, onder wie Denzel Dumfries en Pablo Rosario.

Gretig PSV

Daar was echter weinig van te merken; een in de eerste helft gretig spelend PSV greep ADO direct bij de keel. Na kansen voor Donyell Malen en Zahavi, zorgde de laatstgenoemde met een feilloos binnengeschoten penalty voor de verdiende openingstreffer.

Die strafschop had de Israëlische spits zelf versierd, hoewel het te betwisten viel of ADO-verdediger Milan van Ewijk hem wel raakte. Arbiter Jochem Kamphuis wees naar de stip, keek na een signaal van de VAR nog wel op het scherm, maar veranderde zijn keuze niet.

Van Ewijk (ADO) zet de tackle in om PSV'er Eran Zahavi te stoppen
    Eran Zahavi schiet de strafschop feilloos binnen: 1-0
  • ANP
    Eran Zahavi wordt geknuffeld door Mo Ihattaren na zijn benutte penalty (1-0)

Met gelegenheidsbacks Thomas (rechts) en Mauro Júnior (links) combineerde PSV zich vlot door de Haagse defensie. Een gretige Mohamed Ihattaren probeerde het na twintig minuten vanaf de middencirkel, toen hij zag dat keeper Luuk Koopmans, afgelopen week met een doelpunt nog de bekerheld van ADO, te ver voor zijn doel stond.

Ihattaren kende een matige seizoenstart, maar liet opnieuw zien steeds beter in vorm te geraken. Hij combineerde na een halfuur met Mario Götze in het Haagse strafschopgebied, maar zag tot twee keer toe zijn pogingen op de lijn worden gekeerd door Shaquille Pinas.

Goal voor zieke perschef

Ihattaren toonde in de blessuretijd van de eerste helft opnieuw zijn klasse. Zijn perfecte pass achter de verdediging werd goed aangenomen door Malen, maar de aanvoerder van PSV raakte uit balans en schoot over. De captain van ADO zorgde voor het enige wapenfeit van de bezoekers, maar Michiel Kramers schot miste venijn.

Na rust verscheen Ihattaren niet meer (gewisseld voor Philipp Max), evenals Malen. Maar de 18-jarige invaller Noni Madueke, die al het hele seizoen laat zien moeiteloos mee te kunnen bij PSV, gooide het duel al na vijf minuten spelen in het slot.

Hij verschalkte Koopmans, die tot afgelopen zomer vijf jaar onder contract stond bij PSV, met een geplaatst schot vanaf de rand van het strafschopgebied (2-0). Madueke rende naar de camera toe en droeg de goal op aan PSV-persvoorlichter Thijs Slegers, die acute leukemie heeft. "Thijs, deze is voor jou. Ik hou van je!"

Madueke draagt goal op aan zieke perschef: 'Ik hou van je!'

In het restant van de wedstrijd gebeurde weinig meer. Thomas maakte in de 84ste minuut fraai 3-0, nadat Götze de bal op de paal had gekopt, en in blessuretijd tekende Madueke voor zijn tweede goal.

Een ruime overwinning en geen blessures; Schmidt is vanzelfsprekend tevreden. "Ons verzoek werd afgewezen, dus we moesten spelen. Geen blessures, alles is goed gegaan."

"Mijn spelers focusten zich op de wedstrijd. Dat waardeer ik van ze, want het is niet makkelijk voor hen om met het virus om te gaan", zegt Schmidt. "Morgen is er weer een nieuwe test, dus misschien ook wel weer nieuwe positieve gevallen. Het is een groot topic voor de spelers."

Bekijk in de carrousel de reacties van PSV'ers Roger Schmidt en Jordan Teze en ADO-trainer Aleksandar Rankovic:

"En als spelers terugkomen, zijn ze niet hetzelfde zoals voordat zij corona hadden", vervolgt de 53-jarige Duitser. "Als je tien, veertien dagen eruit bent, zonder training, dat vergt veel energie. Desalniettemin willen wij onze doelen halen, in de Europa League én in de eredivisie."

Verdediger Jordan Teze, die eerder terugkeerde na corona te hebben gehad, verzorgt zichzelf extra goed in deze tijden. "Dat moet wel. Dan kan ik ook spelen en daar ben ik blij om."

PSV steeg dankzij de overwinning naar de derde plaats. Na het Europa League-duel van komende donderdag ontvangt het zondag in Eindhoven Willem II. ADO staat vijftiende.