Afstand houden is niet nodig in Taiwan, waar al 201 dagen geen nieuwe coronabesmettingen zijn gemeld EPA

Voor het eerst hebben lhbti'ers deelgenomen aan de traditionele collectieve bruiloft van het Taiwanese leger. Twee lesbische koppels, onder wie twee officieren, zijn in het huwelijksbootje gestapt.

In Taiwan is het een gebruik dat militairen gelijktijdig trouwen en dat vieren met een groot feest. Dit jaar gaven 188 koppels elkaar het ja-woord. Het ministerie van Defensie roemt de diversiteit van de kersverse koppels als een "open en progressieve stap naar de toekomst".

Vorig jaar ging het parlement van Taiwan als eerste Aziatische land akkoord met de invoering van het homohuwelijk. De eilandstaat staat bekend als een van de lhbti-vriendelijkste plekken in Azië. In de hoofdstad Taipei vindt jaarlijks de grootste Gay Pride van Azië plaats. Morgen wordt die voor de 18e keer georganiseerd.

Sinds de openstelling van het huwelijk voor alle stellen zijn zo'n 4000 lhbti-huwelijken in Taiwan voltrokken. Vorig jaar zouden eigenlijk al drie homokoppels deelnemen aan de militaire massabruiloft, maar zij trokken zich terug.

Inspiratie

Majoor Wang Wi barstte in tranen uit na de huwelijksvoltrekking. "Ik hoop dat de zichtbaarheid van lhbti'ers groter wordt zodat iedereen begrijpt dat wij gewoon een onderdeel van de maatschappij zijn", zei ze tegen persbureau Reuters.

Een andere bruid, luitenant-ingenieur Chen Ying-hsuan, zei te hopen dat soldaten die worstelen met hun geaardheid zullen worden geïnspireerd door de bruiloft. "Weet dat je niet alleen bent."

STER reclame