Pino Esposito in zijn kapperszaak
NOS Nieuws

Zuid-Italië vreest tweede golf; 'Helft ondernemers dreigt failliet te gaan'

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

  • Mustafa Marghadi

    correspondent Italië

Ondanks het chaotische verkeer op straat is de föhn van Pino Esposito voor je zijn kapsalon binnenkomt al duidelijk te horen. De haren van een vrouw van middelbare leeftijd worden nog even omhoog geblazen, terwijl naast haar een dame de kleurspoeling laat intrekken en de highlights van een andere jongedame worden bijgepunt. Dat is vanwege de coronamaatregelen het maximumaantal klanten dat Pino in zijn zaak mag hebben. "Normaal kon ik er vijf tegelijk hebben. Nu maar drie."

Al veertig jaar föhnt, knipt en kleurt Pino Esposito de haren van zijn buurtgenoten in Noord-Napels. Maar het afgelopen half jaar moet hij het met een stuk minder klandizie doen. "Ik ben sinds de eerste lockdown ongeveer 35 procent van mijn inkomsten kwijtgeraakt." En daar komen nog kosten bovenop om de extra hygiëneregels te volgen.

Pino vreest voor het voortbestaan van zijn zaak:

'Nóg een lockdown? Dan gaat de helft van de ondernemers in Napels failliet'

De geföhnde dame gooit haar tweede mondkapje van deze knipbeurt in de prullenbak, terwijl Pino desinfectiemiddel over haar stoel spuit. "Al die spullen kun je maar één keer gebruiken, ik moet de coronatests van mijn werknemers betalen, etcetera etcetera. Dat zijn allemaal extra kosten die ik eerst nooit had."

Vreedzame protesten

Pino is een van de duizenden kleine ondernemers die het moeilijk hebben in de regio rondom Napels. Doodsbenauwd dat een nieuwe lockdown de genadeklap voor ze betekent. "Ruim 50 procent van de kleine ondernemers dreigt dan failliet te gaan." Hij heeft daarom een netwerk gestart, Stamma Ca' (wij zijn hier). Ruim 2000 ondernemers met wie hij vreedzame protesten organiseert tegen nog strengere maatregelen.

De gewelddadige protesten van de afgelopen dagen keurt Pino af. Want de medische noodsituatie erkent hij zeker. Met dagelijks zo'n 2500 nieuwe besmettingen is Campania op dit moment de hardst getroffen regio na Lombardije. Maar omdat het zorgsysteem in Campania veel zwakker is dan in het rijke noorden, is de nood er ook veel groter.

De tijd van grappen is voorbij. We moeten voorkomen dat in Napels gebeurt wat we in Bergamo hebben gezien.

Bruno Zuccarelli, vicepresident van de Orde van Medici

Het is te zien aan de andere kant van de stad. Lange rijen voor de eerste hulp van het Caldarelli-ziekenhuis, want het ligt er vol met coronapatiënten. "Mijn vader moet onderzocht worden, maar we zijn bij een ander ziekenhuis weggestuurd omdat er geen bedden meer zijn", zegt een boze jonge vrouw. Een nog wanhopigere vrouw schreeuwt: "Mensen gaan dood van de honger en van covid. De ziekenhuizen staan op instorten!"

En daar heeft ze volkomen gelijk in, denkt Bruno Zuccarelli. Hij is de vicepresident van de Orde van Medici in Napels en waarschuwt al dagen dat er hard ingegrepen moet worden. "Het zorgsysteem staat inderdaad op omvallen, omdat Campania tien jaar lang onder curatele heeft gestaan. Daardoor is er niet geïnvesteerd in nieuw zorgpersoneel. Op dit moment komen we 13.500 mensen tekort."

Hij eist een grote verantwoordelijkheid van de bevolking om zich aan de strenge regels te houden. Anders is hij bang dat er ook in zijn stad legertrucks met lijkkisten zullen rijden. "De tijd van grappen is voorbij. We moeten voorkomen dat in Napels gebeurt wat we in Bergamo hebben gezien."

Zuiden in het nauw

De tweede coronagolf heeft twee van de grootste problemen van Zuid-Italië blootgelegd. Ten eerste is dat de zwakke economie. De vijf armste Italiaanse regio's, waaronder Campania, liggen allemaal in het zuiden. En de economie daar leunt vooral op het midden- en kleinbedrijf. De bedrijven die als eerste dicht moeten bij een lockdown, terwijl de zware industrie in het noorden lekker door kan draaien.

En het zwakke zorgstelsel. De vijf slechtst presterende zorgstelsels zijn volgens het ministerie van Gezondheid allemaal te vinden in Zuid-Italië. Campania staat een-na-laatste. Daarom kan Lombardije met zijn 5000 besmettingen per dag veel meer verdragen dan Campania met 2500.

Omdat de besmettingscijfers blijven stijgen, zal de regering de strenge maatregelen dan ook niet snel terugdraaien. Om de onrust van de afgelopen dagen te temperen heeft premier Conte een steunpakket van ruim 5 miljard euro aangekondigd voor kleine bedrijven die het geld het hardst nodig hebben.

Maar Pino gelooft niet dat het zal helpen. "De regering is niet geloofwaardig. Veel mensen hebben het noodgeld dat in het voorjaar is beloofd nog niet eens gekregen." Hij is bang dat zijn kapperszaak de 41ste winter in zijn bestaan niet zal overleven. "Als we dat geld niet krijgen, is er geen toekomst voor ons."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl