Het winnen van de World Series vervult Oranje-honkballer Kenley Jansen met ultiem geluk.

In een reeks berichten op Twitter laat de werper van Los Angeles Dodgers blijken wat het winnen van de meest prestigieuze prijs in het honkbal met hem doet. "Een geweldig gevoel dat ik de rest van mijn leven bij me zal dragen."

Op de persconferentie na het winnen van de World Series toonde Jansen zich ook al dolgelukkig: "Ik heb het gevoel dat ik nu een echte Dodger ben. Na 32 jaar gaat de trofee terug naar Los Angeles."

De Dodgers, door kampioenschappen in de jaren vijftig en zestig uitgegroeid tot een van de roemrijkste clubs in het Amerikaanse honkbal, wonnen de World Series voor het laatst in 1988.

In 2017 en 2018 bereikten ze ook de finale van de play-offs, maar beide keren struikelde de club in het zicht van een zevende titel. De 33-jarige Jansen maakt al sinds 2010 deel uit van de selectie.

Select groepje Nederlanders

Drie Nederlandse honkballers wonnen in het verleden ook de World Series: Bert Blyleven mocht twee keer de trofee vasthouden, in 1979 met de Pittsburgh Pirates en in 1987 met de Minnesota Twins, evenals Xander Bogaerts, die in 2013 en 2018 succesvol was met Boston Red Sox, terwijl Ralph Milliard in 1997 met Florida Marlins de titel opeiste.

Hensley Meulens werd als assistent-coach drie keer kampioen met San Francisco Giants.

Jansen beseft dat hij het ultieme in honkbal heeft bereikt. "Een droom die uitkomt. Ik ben zo trots op dit team!", schrijft hij op Twitter. Maar ook: "Mijn familie, ik kan ze niet genoeg bedanken voor al hun steun, liefde en geduld. Ik hou van jullie."

Die steun van zijn familie heeft Jansen nodig gehad dit seizoen. De Oranje-international groeide de afgelopen jaren uit tot een van de meest gevreesde werpers in de Major League Baseball, maar uitgerekend dit jaar wist hij niet te overtuigen. Hij maakte zelfs opzichtige fouten.

Ook tijdens de World Series ging het mis. Toen Jansen in de vierde wedstrijd tegen Tampa Bay Rays op de heuvel kwam, werd een zeker lijkende overwinning uit handen gegeven. Wat volgde was veel kritiek en geen speelminuten meer in de laatste twee duels.

Speciale vermelding voor Jansen

Dave Roberts, manager van de Dodgers, lichtte clubicoon Jansen er tijdens zijn dankwoord na het behalen van de titel toch even uit. "Kenley Jansen, wat jij hebt gedaan... Dank je."

Dodgers-manager noemt Jansen in speech: 'Wat jij hebt gedaan...' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ondanks zijn mindere periode is de feestvreugde er niet minder om bij Jansen, getuige zijn Twitter-berichten. De Dodgers maken zich bovendien op voor tal van festiviteiten in hun eigen stadion.

Dubbel feest in Los Angeles

Het is sowieso feest de laatste tijd in Los Angeles, want eerder deze maand werden de basketballers van de Lakers ook al kampioen. "Een parade mag niet, maar wat wil ik graag feestvieren met de fans van de Dodgers en de Lakers", aldus basketballer LeBron James.

STER reclame