Veel kritiek Kamer op aanpak virus, Rutte ziet 'duivels dilemma'
Verschillende partijen in de Tweede Kamer zetten vraagtekens bij de keus van het kabinet om voorlopig nog geen nieuwe maatregelen af te kondigen om de verspreiding van corona aan te pakken. In het debat in de Kamer noemden sommigen het 'spelen met vuur'.
Premier Rutte en minister De Jonge zeiden gisteren tijdens een persmoment dat het nog te vroeg is om uit de huidige cijfers conclusies te trekken over het effect van de maatregelen die twee weken geleden werden afgekondigd. Pas eind deze week zou duidelijk moeten zijn of die gedeeltelijke lockdown succesvol is, of dat er extra maatregelen nodig zijn.
Partijen als GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren zijn bezorgd over die strategie. "De feiten zeggen dat we niet kunnen afwachten, maar dat we moeten ingrijpen", zei PvdA-leider Lodewijk Asscher. Carla Dik-Faber van regeringspartij ChristenUnie vroeg zich af of we niet al te laat zijn.
Volgens haar is het beter om nú strengere maatregelen te nemen om zo het besmettingsgetal R eerder onder de 1 te krijgen. Dan kan er daarna weer afgeschaald worden. Ze wees erop dat de zorg het nu al nauwelijks aan kan, en dat de reguliere zorg vaak al wordt opgeschort.
Versneld laten uitdoven?
De komende dagen moet duidelijk worden of de gedeeltelijke lockdown die twee weken geleden werd afgekondigd, de besmettingscijfers doet afvlakken. Volgens premier Rutte zijn de signalen voorzichtig optimistisch. Maar blijven de cijfers hoog, dan zijn nieuwe maatregelen onvermijdelijk.
Maar ook als de trend wél afvlakt, kunnen er verdere beperkingen volgen. Rutte: "Dan kom je voor de vraag te staan of je het virus versneld wil laten uitdoven. Dat kan alleen met maatregelen die verder gaan dan die in maart, bij de intelligente lockdown. Dat heeft enorme economische en maatschappelijke gevolgen en die gaan langer dan een paar weken duren." Rutte sprak van een "duivels dilemma".
De komende tijd worden de scenario's uitgewerkt en doorgerekend. Volgende week dinsdag wil het kabinet dan bekendmaken hoe het verder gaat met de aanpak van het virus.
Veel kritiek was er ook op het testbeleid, dat volgens veel partijen nog steeds niet op orde is. "Dramatisch", volgens SP-leider Lilian Marijnissen. "Het kabinet laat steken vallen en dat is gevaarlijk." Dat heeft ook gevolgen voor de bereidheid van mensen om zich aan de regels te houden, denkt Marijnissen.
Zorgsalarissen
Een groot deel van het debat ging over de zorgsalarissen. Gisteren nam de Kamer een motie aan om die salarissen structureel te verhogen, maar vandaag liet het kabinet weten dat er niet meer geld komt dan er al was aangekondigd. Dat leidde tot woede bij veel oppositiepartijen, die vinden dat Rutte daarmee het zorgpersoneel een klap in het gezicht geeft.
PVV-leider Wilders diende daarom samen met de SP een motie van wantrouwen in tegen premier Rutte. Uiteindelijk gaven alleen Forum voor Democratie en de onafhankelijke Kamerleden Krol, Van Kooten-Arissen en Van Haga steun. Daarmee haalde de motie bij lange na geen meerderheid.
Wilders zei aan het begin van het debat dat hij genoeg heeft van de "schandelijke vieze politieke spelletjes" over zorgsalarissen: