Een patiënt krijgt een griepprik
NOS NieuwsAangepast

Waarom is de griepprik nu zo populair?

Dit jaar is er meer belangstelling voor de griepprik dan anders. Het ziet ernaar uit dat er daardoor te weinig vaccins zijn voor de hele doelgroep. Daarom vraagt staatssecretaris Blokhuis gezonde mensen tussen 60 en 70 jaar de griepprik voorlopig niet te halen. Waarom is die vaccinatie dit jaar zo populair?

Het makkelijke antwoord hierop is natuurlijk de coronacrisis. Veel 60-plussers en kwetsbare mensen zijn bezorgd en willen de kans op griep zo klein mogelijk maken. "De griepprik helpt natuurlijk niet tegen corona, maar het is wel gunstig om de prik te halen omdat je niet beide virussen wilt hebben", zegt Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

"Als je twee van deze infecties krijgt, gaat je weerstand zo omlaag dat je ook nog eens een bacteriële infectie kan krijgen. En dan krijg je een superinfectie en kom je zeker weten op de IC terecht."

Ook Van der Horst heeft om die reden dit jaar een griepprik gehaald. Hij valt nog onder de kwetsbare groep vanwege een ernstige leverinfectie uit het verleden. "Ik wil graag beschermd zijn tegen de griep zodat ik dat niet ook nog eens kan krijgen."

Volgens een woordvoerder van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) is de populariteit van de griepprik ook toe te schrijven aan bewustwording. "Mensen zijn zich door de coronacrisis bewuster geworden van de risico's van virussen. Dat is wel een gunstige bijkomstigheid. Jammer is alleen dat er nu te weinig vaccins zijn."

Er werd wel rekening gehouden met tekorten. "Gelukkig zijn die er nog niet overal", zegt de LHV-woordvoerder. "Bij de ene huisarts zijn de vaccins op, bij de ander staat de koelkast nog vol omdat die nog moet beginnen met vaccineren."

Het korte lontje van patiënten verergerde al steeds meer, maar dit jaar is het wel heel erg.

Medewerker huisartsenpraktijk

Bij een medewerker van een huisartsenpraktijk, die anoniem wil blijven, is de koelkast bijna leeg. "Wij hebben nog vier griepvaccins hier, terwijl er donderdagmiddag nog een ronde is. Vorige jaren hadden we dit moment nog 100 vaccins over. Wij hebben in al die jaren nog nooit nee hoeven te verkopen", vertelt de medewerker.

Dat er nu wel een nee verkocht moet worden, leidt soms tot boosheid bij de patiënten. "Het korte lontje verergerde al steeds meer, maar dit jaar is het wel heel erg."

Komende donderdag worden de namen van de mensen die een vaccin mislopen genoteerd. "Op 1 december komt een nalevering binnen. Hopelijk is dat wel genoeg."

Voorlopig even niet

Om de tekorten op andere plekken zoveel mogelijk uit te stellen, heeft staatssecretaris Blokhuis aan gezonde 60-plussers gevraagd om voorlopig niet de griepprik te halen. De LHV sluit zich aan bij het advies van het RIVM hierover: "Huisartsen willen dat de mensen die het het hardst nodig hebben de prik als eerste krijgen. Als er daarna vaccins over zijn, kunnen die gebruikt worden voor anderen."

Ook Blokhuis zei dat er keuzes moesten worden gemaakt:

Blokhuis over griepprik: we moeten keuzes maken

Ook Van der Horst begrijpt de oproep. "Iemand die hartstikke gezond is, kan de griep veel beter weerstaan dan iemand uit een kwetsbare groep. Als je die groep eerst beschermt, kan de griep ook niet worden overgedragen op de sterkere groep." Toch raadt hij mensen onder de 70 aan om met de huisarts te overleggen over wat er mogelijk is.

Daar is seniorenorganisatie ANBO het mee eens. "Juist dit jaar is een groot deel van de senioren (74 procent) van plan om de griepprik te halen. Mensen die twijfelen kunnen met de huisarts bespreken of ze de griepprik kunnen uitstellen of hem toch halen", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

De ANBO staat niet achter de oproep van Blokhuis. "Deze mensen zijn eerder als risicogroep gedefinieerd en krijgen op basis daarvan de uitnodiging voor deze vaccinatie." Volgens de ANBO-woordvoerder gaf het RIVM eerst het advies aan senioren om de griepprik te halen, om verschillende medische redenen. "En nu wordt er gezegd: door het tekort is het niet meer nodig. Dat is geen steekhoudend argument."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl