CDA-lijsttrekker Hugo de Jonge en nummer 2 Pieter Omtzigt
NOS NieuwsAangepast

CDA zet nieuwkomer Inge van Dijk op 3, Lucille Werner 10e op kandidatenlijst

De kandidatenlijst van het CDA is bekendgemaakt. De partij zet nieuwkomer Inge van Dijk op nummer 3. Zij komt na lijsttrekker Hugo de Jonge en 'running mate' Pieter Omtzigt. Een andere nieuwkomer is oud-Lingo-presentator Lucille Werner. Veel mensen uit de huidige Tweede Kamerfractie hebben opnieuw een hoge plek op de lijst gekregen.

De landelijk onbekende Inge van Dijk (45) is al negentien jaar actief in de Brabantse politiek. Ze was onder meer wethouder in Gemert-Bakel en voorzitter van de Brabantse partijafdeling. Het afgelopen jaar speelde ze een belangrijke rol bij de samenwerking met onder meer Forum voor Democratie in Provinciale Staten, die binnen het CDA tot veel discussie leidde.

Op nummer vier staat het Tweede Kamerlid Anne Kuik, die zich heeft geprofileerd met haar strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. Zij stond bij de vorige verkiezingen op de elfde plek. In de top-tien staan meerdere zittende Kamerleden: de huidige fractievoorzitter Pieter Heerma (6), Agnes Mulder (8) en Harry van der Molen (9).

Van de CDA-bewindslieden staan er, behalve minister De Jonge, nog twee bij de eerste tien: staatssecretaris Knops (5) en staatssecretaris Mona Keijzer (7). Keijzer, die voor de zomer meedeed aan de lijsttrekkersverkiezing bij het CDA, stond bij de vorige verkiezingen op de tweede plek.

Grapperhaus 'lijstduwer'

Op nummer 10 staat de tweede nieuwkomer, oud-tv-presentatrice Lucille Werner. Zij was van 2005 tot 2014 het gezicht van het televisieprogramma Lingo. Werner is door zuurstofgebrek bij haar geboorte slecht ter been. Zij is de bedenker van de Mis(s)-verkiezing, waarbij een miss met een handicap wordt gekozen. Die prijs werd een aantal keer uitgereikt door CDA-premier Balkenende.

Andere opvallende namen zijn die van RTL Z-columnist en energiedeskundige Henri Bontenbal (18), De Jonge's politiek assistent Bart van den Brink (plek 21) en Rick Brink, die in een televisieprogramma werd gekozen tot eerste 'minister van Gehandicaptenzaken' (24). Kamerlid Martijn van Helvert, die zich aanvankelijk ook verkiesbaar stelde als lijsttrekker, is gezakt naar plek 25.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, die heeft aangegeven dat hij wel Tweede Kamerlid wil worden, is lijstduwer geworden. Hij raakte in opspraak doordat hij op zijn huwelijk de coronaregels overtrad en heeft uiteindelijk plek 50 gekregen. Minister Bijleveld sluit de lijst op nummer 51.

De prominente Kamerleden Madeleine van Toorenburg en Michel Rog hebben zelf al aangegeven dat zij na de verkiezingen niet in de Tweede Kamer willen blijven. Chris van Dam en Maurits von Martels hebben bedankt, omdat zij naar hun smaak te laag op de lijst kwamen. Van Dam had plaats 24 toebedeeld gekregen.

De kandidatenlijst is nog in concept. In december kunnen de CDA-leden zich er nog over uitspreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl