Het uitgebrande busje bij de gevangenispoort Persbureau Heitink

De gevangenis Ooyerhoek in Zutphen heeft 170.000 euro schade geleden bij de mislukte bevrijdingspoging van Omar L. in januari. De penitentiaire inrichting wil die schade verhalen op vier Franse verdachten die vandaag terechtstaan in de rechtbank in Zutphen, meldt Omroep Gelderland. Justitie eist straffen van 4,5 jaar cel tegen de verdachten.

Omar L. zit een levenslange gevangenisstraf uit voor zijn aandeel in verschillende moorden en pogingen daartoe in het Amsterdamse criminele milieu.

Slijptol en betonschaar

Volgens justitie probeerden de vier op 19 januari met een slijptol en een betonschaar een opening te maken in de omheining van de gevangenis. Ook staken ze een bestelbus in brand waarmee ze een toegangsdeur blokkeerden.

Bekijk hieronder beelden van het busje nadat de brand was geblust:

Busje bij gevangenis Zutphen in brand

De vier Franse verdachten gingen er in een auto vandoor toen duidelijk was dat de ontsnapping zou mislukken. Ze lieten de brandende bestelbus bij de gevangenispoort achter. Bij de ontsnappingspoging ontstond schade aan hekken, deuren en bedrading van de gevangenis.

De vier werden nog dezelfde dag aangehouden. Ze worden verdacht van hulp bij een ontsnappingspoging, brandstichting, vernieling van de hekwerken en heling van de gebruikte vluchtauto's.

Bekijk hier de beelden van de aanhouding:

Vier mannen aangehouden na ontsnappingspoging gevangenis

Omar L. werd na de mislukte ontsnappingspoging overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

STER reclame