Rijen bij de stembussen in het Chileense Santiago
NOS Nieuws

Komt er een nieuwe grondwet? De stembureaus in Chili zijn open

In Chili staan lange rijen bij de stembureaus voor een referendum over een nieuwe grondwet. De oude grondwet stamt nog uit de tijd van dictator Pinochet, die het land regeerde van 1973 tot 1990.

Een nieuwe grondwet moet de sociaaleconomische ongelijkheid in het land verminderen. Betogers maken zich hier al tijden hard voor. Een jaar geleden gingen meer dan een miljoen mensen de straat op in de Chileense hoofdstad Santiago. Na dat protest volgde maandenlange onrust waarbij dertig doden en duizenden gewonden vielen.

Vandaag krijgen kiezers de vraag voorgelegd of ze een nieuwe grondwet willen. En zo ja, wie die moet gaan opstellen: een groep van burgers en parlementariërs of de conventie die uit 155 burgers bestaat. President Piñera riep de Chilenen op om massaal te komen stemmen.

Rellen

Vorige week zondag gingen tienduizenden Chilenen de straat op om stil te staan bij de protesten van een jaar geleden. Mensen droegen spandoeken waarmee ze opriepen tot een ja-stem bij het referendum.

In de avond braken hevige rellen uit. Supermarkten werden geplunderd en in de hoofdstad kwam het tot botsingen met de politie.

Gemaskerde mannen gooiden brandbommen naar een politiebureau en een kerk:

Kerken in brand gestoken bij gewelddadige protesten Chili

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl