Een gesneuveld raam bij het RKI
NOS NieuwsAangepast

Duitse RIVM met brandbommen aangevallen

Meerdere personen hebben vannacht brandbommen gegooid tegen een pand van het Robert Koch-instituut in Berlijn, het Duitse RIVM. Een bewaker wist de vlammen snel te doven. Niemand raakte gewond, wel sneuvelde er een raam. De verdachten zijn ontkomen.

Het instituut rapporteert dagelijks het aantal besmettingen, opnames en doden als gevolg van het coronavirus in Duitsland. Ook adviseert het instituut de Duitse regering.

In Duitsland zijn de brandbommen niet het grootste nieuws van de dag. "Het wordt gezien als plat feit: iemand heeft met brandend materiaal naar het gebouw gegooid", zegt correspondent Wouter Zwart. "Er is weinig schade en het is niet duidelijk uit welke hoek dit komt, hoewel er natuurlijk wel een vermoeden is."

Net als in Nederland heeft in Duitsland een groep mensen kritiek op de aanpak van de crisis door de regering en op de weergave van de coronacijfers. Ook vandaag was in Berlijn een kleine demonstratie tegen de coronamaatregelen. De betoging werd beëindigd, omdat de deelnemers zich niet aan de regels hielden.

Meerderheid is het eens met de regels

"De emoties laaien hier met enige regelmaat op", zegt Zwart. "Maar het gaat om een buitengewone kleine minderheid die ageert tegen de maatregelen. Uit een peiling blijkt dat 54 procent van de Duitsers het eens is met de regels en dat 30 procent vindt dat het nog wel wat strenger mag."

Vandaag rapporteerde het Robert Koch-instituut 11.176 nieuwe infecties, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorige week zondag. Nog eens 29 mensen overleden aan het virus, waardoor het totale aantal doden in Duitsland naar 10.032 is gestegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl