Merkel tijdens de persconferentie over de nieuwe maatregelen
NOS Nieuws

Nieuwe maatregelen in Duitsland na oplopende besmettingscijfers

Ook in Duitsland worden aanvullende maatregelen genomen in de strijd tegen het coronavirus. Het land staat er nog altijd beter voor dan veel andere Europese landen, maar het dagelijks gemelde aantal nieuwe besmettingen loopt steeds verder op.

Door het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, zijn vandaag 6638 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is het hoogste dagcijfer sinds het begin van de pandemie.

Gisteren meldde het gezondheidsinstituut 4059 besmettingen, de eerste keer sinds april dat de grens van 4000 werd overschreden. De besmettingsaantallen uit het voor- en najaar zijn niet helemaal vergelijkbaar, omdat er nu aanzienlijk meer wordt getest.

Wel is het percentage positieve tests flink gestegen. Eind augustus kreeg nog 0,74 procent van de geteste mensen een positieve uitslag, afgelopen week was dat 2,48 procent.

Bondskanselier Merkel en de premiers van de deelstaten kwamen gisteren na urenlang overleg nieuwe maatregelen overeen. In coronabrandhaarden worden de regels voor mondkapjes aangescherpt en ook moet de horeca om 23.00 uur sluiten. Verder worden evenementen daar beperkt tot honderd personen en bij privéfeestjes mogen niet meer dan tien mensen zijn.

Volgens de Duitse minister van Volksgezondheid Spahn zijn er te veel mensen die zich niet aan de regels houden. "De komende dagen moet blijken of de nieuwe maatregelen werken", zei hij. "We kunnen iets doen en allemaal elke dag het verschil maken." Hij noemde het openhouden van de scholen, kinderopvangcentra en de economie het belangrijkst.

Niet genoeg

Merkel vindt het pakket naar verluidt niet voldoende. "De maatregelen gaan niet ver genoeg om een ramp af te wenden", zei ze volgens persbureau DPA tijdens het overleg. "Het is gewoon niet genoeg wat we hier doen."

Ook wilde de bondskanselier op bepaalde punten liever een centralere aanpak, maar een discussie daarover is uitgesteld tot volgende maand. Merkel hekelt de verschillen in maatregelen tussen de deelstaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl