De NASA-sonde Osiris-Rex graaide woensdag gruis van de planetoïde Bennu bij elkaar AFP

De ruimtesonde van NASA die woensdag na twee jaar met veel moeite op de planetoïde Bennu landde en daar gruis oppikte, blijkt kleine deeltjes van dat materiaal te verliezen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft dat laten weten op een ingelaste persconferentie.

De planetoïde staat op 333 miljoen kilometer van de aarde. Ruimtesonde Osiris-Rex verzamelde er ongeveer 400 gram aan materiaal, meer dan NASA had verwacht. Maar de grijparm is met zo veel kracht op de planetoïde geland dat stenen zijn komen vast te zitten rondom de deksel van de houder waar het gruis in bewaard wordt. Daardoor lekken nu kleine deeltjes weg in de ruimte.

"We denken dat we materiaal aan het verliezen zijn. Meer dan ik zou willen", zei hoofdwetenschapper Dante Lauretta van de missie. Er zou inmiddels ongeveer 5 tot 10 gram aan gruis zijn weggelekt. "Het goede nieuws is dat we veel materiaal hebben."

Er wordt nu geprobeerd om zo veel mogelijk van het ruimtegruis veilig te stellen. Dat gebeurt in een speciale capsule aan boord van de sonde.

De missie wordt als geslaagd beschouwd als het lukt om minstens 60 gram stof van Bennu mee naar de aarde te nemen. De sonde zal pas in 2023 weer op de aarde landen.

STER reclame