NOS Wielrennen

Kelderman begrijpt boze koersdirecteur, maar 'geen dag voor 258 kilometer'

Kelderman 'niet rouwig' om ingekorte Giro-etappe

Het was zijn eerste dag in de roze trui en meteen een om niet snel te vergeten. Klassementsleider Wilco Kelderman en het Giro-peloton eisten dat de negentiende Giro-etappe zou worden ingekort en ze kregen hun zin.

"Het was koud en nat weer, geen dag om 258 kilometer te rijden. De renners stonden er allemaal achter om de koers in te korten", zei Kelderman na de verder voor hem probleemloos verlopen etappe, die door de Tsjech Josef Cerny werd gewonnen. De koers werd uiteindelijk teruggebracht tot 124 kilometer.

Woedende koersdirecteur

Het peloton haalde zich daarmee de woede op de hals van koersdirecteur Mauro Vegni. "Dat kan ik helemaal begrijpen, want alles wordt op het laatste moment veranderd. Er komt een hoop geld bij kijken", reageerde Kelderman begripvol. "Maar ik ben wel blij dat ze met ons zijn meegegaan."

Vegni heeft onder meer gedreigd om naar aanleiding van het protest van de renners het prijzengeld in te gaan houden.

Tijdens de etappe deelde Keldermans concurrent Tao Geoghegan Hart, de nummer drie van het klassement, nog een plaagstoot uit. "Ik zag hem sprinten, maar we zaten redelijk goed van voren", aldus Kelderman.

Jonathan Dibben, hekkensluiter in de Giro, werd ook verrast door de rennersstaking bij de start van 19de etappe. Zijn ploegmaat Adam Hansen werd door Giro-directeur Vegni als kwade genius aangewezen.

Dibben over rennersstaking: 'Ik weet ook niet wie ermee begon'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl