Josef Cerny vol ongeloof na zijn winst in de negentiende etappe van de Giro d'Italia
NOS Wielrennen

Cerny zegeviert in rommelige Giro-etappe, geen problemen Kelderman

Josef Cerny heeft de negentiende etappe van de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Tsjechische tijdritspecialist kwam in de flink ingekorte rit naar Asti solo over de finish.

Rozetruidrager Wilco Kelderman, die donderdag de macht greep, kende geen problemen en finishte met het peloton op een kleine twaalf minuten van winnaar Cerny.

De Sunweb-rijder voelde geen druk van het dragen van het roze. "Ik heb er elke minuut van genoten. Het was koud en regenachtig, maar het was mooi. Wij als ploeg hadden de controle in de etappe."

Kelderman 'niet rouwig' om ingekorte Giro-etappe

CCC-renner Cerny reed op 21 kilometer van de finish weg uit het eerste deel van een uiteengevallen vroege kopgroep van veertien renners en bleef net vooruit.

De Belg Victor Campenaerts finishte op achttien seconden als tweede en de Italiaanse Jacopo Mosca was op 26 seconden de nummer drie. Etienne van Empel behoorde eveneens tot de vluchtgroep en was met de twaalfde plaats de beste Nederlander op 1.10 van Cerny.

De Giro-dag kende tot frustratie van de organisatie een zeer rommelig verloop. Zo werd het parcours na protest van het peloton ingekort van 258 naar 124 kilometer, omdat de renners het onverantwoord vonden om in slecht weer (kou en regenval) zo'n lange koers te rijden.

Er volgde daarna een aantal uren vol onzekerheid en onduidelijkheid, waarbij de renners onder meer even in de regen liepen te ijsberen, waar de etappe zou starten. Het peloton reed uiteindelijk om 14.30 uur weg uit Abbiategrasso op 124 kilometer van finishplaats Asti.

Kelderman: 'Weer was verschrikkelijk'

"Het weer was vanochtend verschrikkelijk", zei Kelderman over de ingekorte etappe. "Het koude weer is van invloed op het immuunsysteem en dat is dus een risico voor de renners."

"We, als peloton, wilden heel graag dat etappe werd ingekort en we zijn de organisatie dankbaar dat de organisatie daar gehoor aan gaf."

Wilco Kelderman wordt in de negentiende Giro-etappe geflankeerd door zijn teamgenoten van Sunweb

Zaterdag verdedigt Kelderman het roze in de zware twintigste etappe van Alba naar Sestriere (190 kilometer) met drie pittige beklimmingen en een finish bergop.

De 21ste en laatste etappe is op zondag en betreft een individuele tijdrit over 15,7 kilometer in Milaan.

Bekijk hieronder de uitslag van de negentiende etappe van de Giro d'Italia:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl