Ernst Kuipers
NOS NieuwsAangepast

Kuipers: 'Ziekenhuisopnames zullen blijven stijgen, het is een tsunami'

Zodra het aantal coronabesmettingen stopt met stijgen, zal het naar verwachting drie weken duren voordat de piek in opnames wordt bereikt. Dat zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij spreekt zelfs van een tsunami: "Bij de eerste golf werd er gesproken over een vloedgolf. Nu is het meer een tsunami, waarbij de eerste golf minder hoog lijkt, maar het water dat daarna volgt des te sterker is."

De toename van coronapatiënten op de IC gaat nu sneller dan de toename op de gewone afdelingen. Sinds vandaag liggen er meer covid-patiënten op de intensive care dan niet-covid-patiënten: 463 tegenover 460.

Kuipers noemt deze ontwikkeling zorgwekkend. "Het duurt te lang voordat we effect zien van de coronamaatregelen. Dat betekent dat het aantal ziekenhuisopnames langer zal doorstijgen." Hij verwacht dat het aantal opnames nog zeker tot het einde van de maand blijft toenemen.

Zes coronapatiënten zijn met een speciale bus onderweg van Rotterdam naar Maastricht. Dat moet ervoor zorgen dat de spoedeisende hulp van het Maasstad Ziekenhuis openblijft.

Ambulancebus brengt coronapatiënten Maasstad Ziekenhuis naar Maastricht

Het zal dus ook nog een tijd duren voordat de reguliere zorg weer opgeschaald kan worden, verwacht Kuipers. Op dit moment is landelijk zo'n 20 procent van de reguliere ziekenhuiszorg afgeschaald. Het percentage verschilt per regio.

Opschaling van reguliere zorg zal pas plaatsvinden als het aantal coronapatiënten is gehalveerd, stelt Kuipers. De huidige 2000 coronapatiënten op de verpleeg- en intensivecareafdelingen moet worden verminderd tot 300 ic-patiënten en 600 reguliere coronapatiënten.

Het bouwen van speciale coronaziekenhuizen zou uitkomst kunnen bieden, maar lijkt op dit moment niet aan de orde. "Het probleem is niet het gebrek aan infrastructuur of beademingsapparatuur, maar het gebrek aan personeel."

Morgen patiënten naar Duitsland

Kuipers verwacht dat vanaf morgen de eerste coronapatiënten naar Duitsland worden overgebracht. "We hebben op dit moment weinig keuze. Het alternatief is dat je de deuren van een ziekenhuis sluit." Hoewel het aantal besmettingen in Duitsland stijgt, zijn de zorgen over het overbelast raken van ziekenhuizen daar kleiner dan hier.

Volgende week moet de capaciteit op de IC's zijn uitgebreid tot 1350 bedden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl