Romain Grosjean (l) and Kevin Magnussen (r) EPA

Romain Grosjean en Kevin Magnussen vertrekken na dit seizoen bij het Formule 1-team Haas. Beide coureurs maakten dat donderdag bekend.

De 34-jarige Grosjean was vanaf de eerste racemeters van het team in 2016 actief voor Haas, Magnussen deed een jaar minder mee.

"Het laatste hoofdstuk is gesloten, het boek is uit", zegt Grosjean op Twitter. "In vijf jaar zijn we door pieken en dalen gegaan, maar het was het waard. Ik hoop dat ik mensen in het team heb geholpen zich te verbeteren. Daar ben ik het meest trots op, meer nog dan op de waanzinnige eerste races in 2016 of de vierde plaats in Oostenrijk in 2018."

"Ik heb een geweldige tijd gehad met het team de afgelopen vier jaar en kijk terug op een fantastisch avontuur", aldus Magnussen.

Nooit een podiumplaats

De Amerikaanse renstal Haas haalde nog nooit een podiumplaats. De 28-jarige Deen Magnussen had een vijfde plaats als beste resultaat, in 2018 in Bahrein en Oostenrijk, bij laatstgenoemde race achter nummer vier Grosjean.

In het huidige WK-klassement staat Magnussen negentiende met één punt. Grosjean bezet met twee punten de achttiende positie. Het seizoen duurt nog zes races, met zondag de Grand Prix van Portugal. Wie de stoeltjes bij Haas in 2021 bezetten, is nog niet bekend.

Team in Russische handen?

Het vertrek van de coureurs betekent dat er grote veranderingen op komst zijn, zegt NOS-commentator Louis Dekker. "De Russische miljardairsfamilie Mazepin rammelt aan de poort. Het heeft er alle schijn van dat vader Dmitri zijn zoon Nikita aan een F1-stoeltje wil helpen. Met talent heeft dat weinig tot niets te maken. F2-coureur Mazepin heeft de afgelopen jaren in de opstapklassen weinig verheffends laten zien."

Teambaas Günther Steiner houdt zich op de vlakte over volgend jaar. "Ik zeg nu niks over namen van toekomstige coureurs. Er komen veranderingen omdat we voorwaarts willen. We azen op een combinatie van talent en geld."

De grap dat hij beter kan koken dan racen is wat te makkelijk.

Louis Dekker over Romain Grosjean

De Italiaan wil wel aanblijven als teambaas bij de renstal. "Ik ben geen quitter. Volgend jaar wordt ook een moeilijk jaar voor ons, maar daar loop ik niet voor weg. Ik richt me op de komende jaren en wil mooie dingen neerzetten met dit team. En Haas heet volgend jaar nog steeds Haas."

'Niet constant genoeg'

Grosjean en Magnussen zullen volgens Dekker niet echt gemist worden op de grid. Dekker: "Magnussen reed in zijn eerste F1-race meteen naar het podium (voor McLaren in 2014, red.) Een droomdebuut, maar hij is er geen enkele keer in geslaagd dat kunstje te evenaren."

"Met wilde inhaalmanoeuvres zorgde hij regelmatig voor opschudding, maar zijn resultaten zijn mager. Hij presteert niet constant genoeg om buiten zijn geboorteland Denemarken een publiekslieveling te worden."

Kevin Magnussen EPA

Dekker schetst Grosjean als een kleurloze, ietwat klungelige coureur die regelmatig het mikpunt is van spot en cynisme. Zeker sinds hij letterlijk te boek staat als een begenadigd kok. "De grap dat hij beter kan koken dan racen is wat te makkelijk."

"Grosjean stond maar liefst tien keer op het F1-podium, maar gaat de boeken in als een coureur die erg vaak de macht over het stuur verloor en op de boordradio meldde dat iemand hem had geraakt. Ook als er niemand bij hem in de buurt reed."

STER reclame